Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jager” 2023, în desfășurare la Jimbolia

0
81

Artiști din 4 țări se întâlnesc la Jimbolia în perioada 24-30 iunie 2023 pentru a participa la ediția de anul acesta a Simpozionului Internațional de Artă „Stefan Jäger”, un eveniment deosebit, cu peste 10 ani de tradiție. Cei 13 participanți provin din Polonia, Slovenia, Serbia și România.

Scopul acțiunii este dual. Se țintește, pe de o parte, îmbogățirea colecției Muzeului Stefan Jäger din Jimbolia, iar pe de altă parte, păstrarea și promovarea rețelei artistice euroregionale. Din acest punct de vedere simpozionul reflectă specificul bănățean: interacțiune interculturală cu posibilitatea păstrării propriei identități. Se știe că pictorul Jäger este emblematic pentru cultura șvăbească. Totuși, el surprinde în mod obiectiv scene autohtone fără a face nedreptate vreunei etnii.

Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, nu doar prin ediția de anul acesta, ci prin tot ceea ce înseamnă el, întărește convingerea că Banatul de azi, pentru a-și păstra identitatea și pentru a rămâne model de interacțiune interetnică, are nevoie de evenimente artistice și culturale și la nivelul localităților medii sau mici, de promovarea unor valori în jurul cărora să se coaguleze comunitatea regională.

Concomitent cu simpozionul amintit se desfășoară, tot la Jimbolia, o tabără de pictură pentru copii, ce poartă, de asemenea, numele lui Stefan Jäger. Deși s-a mai organizat și în alți ani, este prima dată când acest eveniment se suprapune cu simpozionului internațional tocmai din dorința de a crea o legătură trainică între copil, artist și maestru. Coordonatorul proiectului este profesoara Suzana Hlușcu din cadrul Clubului Copiilor Jimbolia, filială a Palatului Copiilor din Timișoara.

Întreaga acțiunea este organizată de Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, fiind susținută de Primăria și Consiliul Local Jimbolia. Curatorii Simpozionului Internațional de Artă „Stefan Jäger” sunt, ca și la precedentele ediții, artiștii Costin Brăteanu și Tar Béla. Deși vernisajul va avea loc în 28 iulie 2023 la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, începând cu ora 10:00, artiștii pot fi vizitați în timpul creației de orice iubitor de artă până în 30 iunie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.