SĂNĂTATEA PENTRU TOŢI. Sau despre cum studenţii sunt implicaţi în comunitate! Coproducţie România-Peru

0
310

În data de 29 ianuarie 2024 studenţii de la programele de master Management educaţional sanitar şi Responsabilitatea juridică a personalului medical, coordonator programe master Prof. Univ. Dr. Ramona Amina Popovici au derulat pentru voluntarii Timişoara o acţiune pilot intitulată SĂNĂTATEA PENTRU TOŢI, acţiune ce a avut ca scop prezentarea unor teme care privesc îmbunătățirea stării sănătății, pe înțelesul tuturor.

Coordonatorul acestei acţiuni, conf. Univ. Dr. Denisa Abrudan a reuşit prin design-ul programului sa demonstreze ca studentii pot fi proactivi, responsabili, capabili sa îmbratiseze acest proces de învățare experiențială, care duce in final la o capacitate mai buna de adaptare la noi situatii, la o cunoastere aprofundata a conceptelor ce tin de un stil de viata si comportament sanatos.

Intr-un spatiu elegant si generos pus la dispozitie de Centrul de Proiecte Timisoara, voluntarii au avut parte de exemple, demonstratii practice medicale privind o paleta larga de teme precum: măsuri de prim ajutor în intoxicația cu monoxid de carbon, resuscitarea cardio-pulmonara, o urgenta majora vitala, efectele consumului de tutun asupra sănătății, măsuri de prim ajutor în cazul mușcăturii de șarpe, cum sa mancam sanatos-principii simple de urmat, rolul sportului in viata noastra-storytelling etc.

Pe langa informatiile utile de la a avea alimentatie sanatoasa pana la a acordarea primului ajutor in diverse situatii de viata, aceasta actiune a fost o provocare in dublu sens: pentru studenti care au trebuit sa prezinte cat mai documentat subiectul asumat si sa se adapteze la publicul divers ca varsta, profesii, categorii sociale si pe de alta parte pentru voluntari care au venit sa afle noi informatii ce le pot imbunatati starea proprie de sanatate.

Un alt moment special al sesiunii despre sanatate a apartinut invitatei din Peru, dna prof. univ.dr. Arlene Falcon Guerra care a captivat audienta prin prelegerea despre beneficiile plantelor in alimentatie facand referire la dualitatea acelor fructe si legume care se regasesc atat in Romania cat si in Peru. Informatiile transmise de doamna doctor au fost bine primite de public care a aflat lucruri inedite despre beneficiile plantelor.

In egala masura, interventia profesor universitar doctor Ramona Amina Popovici cu privire la modelul medical al sanatatii a evidentiat o data in plus ca sanatatea este o investitie pe care cu totii trebuie sa o facem de-a lungul vietii.

A fost o actiune reusita iar reactiile primite de la participanti confirma ideea conform careia comunitatea poate fi educata despre importanța sănătății și nutriției, astfel încât să poată susține și încuraja promovarea unui stil de viata si comportament sanatos.

Mariana Leah – voluntar AT2023CEC – VOLUNTIM:
„Studentii si profesorii invitati au reusit sa ne transmita tuturor nu doar informatii utile, ei au transmis empatie si dorinta de a face parte din comunitate. Multumim initiatorilor care ne-au aratat ce inseamna comunitatea, cum se pot creea legaturi interumane in comunitate, comunitate din care facem parte noi toti. A fost o experienta binevenita atat pentru noi voluntarii cat si pentru studentii participanti”.

Daniela Dunca – voluntar AT2023CEC – VOLUNTIM:
„Sănătatea, cea mai importantă stare a unui om. Ea este compusă din trei stări, sănătatea fizică, sănătatea psihică și sănătatea emoțională.Când una din cele trei stări nu este în parametri optimi, și celalte două încep să se degradeze. Informarea privind profilaxia sănătății, ar fi necesara din primii ani de viața a unui om. Intalnirea de astăzi, ne-a oferit informații prețioase care ne pot fi de folosi în a înțelege importanța unei alimentații sănătatoase, a activitatiilor fizice, benefice atât pentru corp cât și pentru psihic.
Orice informație crează noi sinapse, noi neuroni, în concluzie ne îmbogățim rețeaua neuronală. Multumesc pentru oportunitatea de a avea acces la informații benefice. Mens sana în corpore sano”.

Oana Izvernari – masterand program Managementul educational sanitar, UMF Timisoara
: „Această întâlnire că a fost una de succes, unică și benefică pentru noi toti.
Deși la început am avut emoții foarte mari, fiind prima dată când am vorbit în fața unui public atât de diferit ca vârsta, ocupații, pe parcursul prezentării emotiile au trecut și am reușit să transmit oamenilor ceea ce am dorit si anume: cum să acorde primul ajutor în cazul mușcăturii de șarpe. Sper că informațiile au fost înțelese corect și că în momentul în care participantii se vor confrunta cu o asemenea problemă să știe cum să procedeze.
Mulțumesc doamnelor conf. univ. dr. Abrudan Denisa si prof. univ. dr. Popovici Ramona pentru oportunitate, încurajări, idei. Aceasta inițiativa este excelenta”.

FOTO: MauTm2023

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.