Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială – Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au semnat astăzi acordul de asistență pentru construirea unui spital public nou în parteneriat public-privat.
Cheltuielile de capital, finanțare și mentenanță timp de 20 de ani pentru un spital modern cu 300-400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente și aparatură de ultimă generație pentru investigații, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală va fi confirmată de către partenerii Primăriei după realizarea studiilor necesare. Numărul de paturi, structura spitalului și termenele de execuție vor fi stabilite, de asemenea, în urma studiilor realizate de către experții IFC. Potrivit acordului, Primăria Timișoara va face primele plăți abia după ce noul spital public este construit și dotat cu aparatură modernă.
“Timișoara merită să aibă exact aceeași calitate medicală ca în alte țări unde astfel de proiecte se fac de ani de zile, cu parteneri ca IFC. Acest acord este singura noastră șansă să avem un spital funcțional în următorii ani. Practic, vom avea o firmă care se ocupă, pe banii ei, de construcția și dotarea spitalului și noi vom plăti prima tranșă de bani în momentul în care primim cheia spitalului. Asta ne scapă de riscul tergiversării lucrării, de lucrări suplimentare, noi licitații și așa mai departe. E un model de parteneriat public-privat care funcționează cu succes de mulți ani în toată lumea, iar noi vom face o muncă de pionierat pentru România”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Într-o primă etapă a acordului sunt incluse studiul de prefezabilitate, pregătirea studiului de fezabilitate și a studiului de fundamentare pentru parteneriatul public-privat. Cea de-a doua etapă prevede consultanță pentru pregătirea documentației de licitație pentru atragerea unui operator privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara. Toate documentațiile vor fi înaintate spre aprobarea Consiliului Local.
“Sunt foarte mândră de viziunea municipalității din Timișoara și vedem în parteneriatul public-privat o oportunitate de a dezvolta sistemul de sănătate. Noi am discutat cu Primăria Timișoara oportunitatea și am făcut evaluări care ne-au permis să vedem contextul și circumstanțele existente și să confirmăm necesitatea acestei investiții. Vom găsi cea mai bună soluție care va consolida unele servicii medicale, pentru a permite populației Timișoarei să beneficieze de aceste servicii asigurate, pe de-o parte, printr-un echipament modern, și, în același timp, să permită personalului medical să se concentreze pe toate serviciile medicale pe care le vor oferi”, a subliniat Mehita Fanny Sylla, Manager Regional IFC.
Noul spital va fi ridicat în zona de nord a orașului, lângă Aerodromul Utilitar, pe un teren al municipiului. În prezent, Spitalul Municipal are secțiile împrăștiate în 14 locații diferite, în oraș. În plus, unele secții funcționează în clădiri vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital, iar pentru unele, care au fost retrocedate, este plătită chirie.
“Este un deziderat vechi, prea vechi al nostru, al tuturor, de mai bine de 30 de ani, să avem un spital municipal la standarde civilizate. Zilnic, plimbăm pacienții dintr-o locație în alta pentru investigații, analize, consulturi interdisciplinare, ceea ce generează costuri foarte mari, costuri pe care prin acest proiect sperăm să le diminuăm. Sperăm că prin acest proiect vom putea oferi atât colegilor noștri condiții decente de lucru, cât și, mai ales, pacienților noștri condiții civilizate în care să fie tratați și să fie vindecați de bolile pe care le au”, a declarat managerul Spitalului Municipal, Daniel Malița.
În ultimii 20 de ani, IFC, organism la care statul român este membru, a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare, în întreaga lume.