Competiție națională sportivă a persoanelor cu dizabilități intelectuale la sala de sport a Colegiului Național Decebal, Deva

0
82

La Sala de sport a Colegiului Național Decebal din Deva, peste 200 de persoane vor participa luni, 16 octombrie, la Competiția națională sportivă de baschet (abilități individuale) și traseu aplicativ, intitulată – LIDERI PRIN SPORT.

Evenimentul este organizat de Fundația Special Olympics din România împreună cu Asociația Club Sportiv Decebal Deva și cu voluntarii din cluburile Leo din rețeaua Lions Club International, în cadrul proiectului ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” (mai multe detalii, aici https://advocacy.specialolympics.ro/).

La Competiția națională vor concura sportivi cu dizabilități intelectuale care provin de la cluburi sportive, organizații neguvernamentale și școli speciale din Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș. Sunt copii și tineri care desfășoară pe parcursul anului antrenamente la cluburile sportive din orașele lor, unde fac baschet, fitness, gimnastică, înot, karate, scrimă ș.a. Cluburile sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale (PDI) sunt active în 15 județe din țară, beneficiind de susținerea multor lideri de organizații neguvernamentale, părinți, profesori, antrenori și studenți.

Participanții la Competiția națională de la Sala de sport a Colegiului Național Decebal din Deva vor parcurge un traseu aplicativ cu elemente de fitness și vor exersa abilități individuale la baschet. Cu acest prilej tinerii vor avea ocazia să evolueze în fața publicului prezent, format din mentori, însoțitori, antrenori, voluntari și staf Special Olympics România.

„Competiția Națională de la Deva își propune să creeze un cadru competițional adecvat pentru activități sportive adaptate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Este un nou demers prin care Fundația Special Olympics din România încurajează această categorie de persoane să facă sport, pentru a-și dezvolta abilitățile fizice și sociale, a-și îmbunătăți sănătatea, a deveni mai independenți, a-și face prieteni. În general persoanele cu dizabilități din România nu fac sport, dar experiența noastră de aproape 20 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara demonstrează puterea transformatoare și importanța sportului în incluziunea socială a acestei categorii”, a declarat Gabi Mihaela Comănescu, managerul proiectului.

La inițiativa SOR, cluburile sportive implicate în proiectul ”LIDERI PRIN SPORT” au format Comitetul Sportiv Național Special Olympics (CSNSO). Acesta are scopul de a susține accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilități intelectuale (PDI) la practicarea sportului în forme adaptate nivelului lor de abilități, în conformitate cu principiile și metodologia mișcării globale Special Olympics, cu beneficii dovedite pentru menținerea și ameliorarea stării lor de sănătate și a integrării lor sociale. CSNSO la nivel național și cluburile fondatoare la nivel local organizează activități de advocacy pentru combaterea discriminării PDI în sport, cuprinzând întâlniri cu autoritățile, conexiuni cu federațiile sportive și alte demersuri menite a facilita accesul PDI la baze sportive și la finanțări care să permită derularea de antrenamente și competiții dedicate lor pe tot parcursul anului. În esență CSNSO militează pentru recunoașterea sporturilor adaptate Special Olympics drept o componentă legitimă și valoroasă a marii familii a sportului.

Proiectul ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” (https://advocacy.specialolympics.ro/) se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe.

Proiectul „Lideri prin sport” este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri SO pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, se va coagula rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu scopul de a reprezenta PDI și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.