Peste 100 de elevi din Variaş, județul Timiș au aflat cum pot preveni actele de violenţă şi consumul de droguri. Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog Timişoara, derulează Campania de informare şi prevenire a faptelor antisociale – „Şcoli în siguranţă”în şcolile din municipiul Timişoara şi judeţul Timiş.
Această campanie se desfăşoară în baza protocolului semnat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara şi Centrul Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog Timişoara, vizează mai multe deplasări la instituţiile de învăţământ din judeţul Timiş şi are ca grup-ţintă îndeosebi elevii din grupa de vârstă 10-19 ani.
Astfel, jandarmii timişoreni, împreună cu ofiţeri C.P.E.C.A. şi lucrătorii Postului de Poliţie, au participat la o întâlnire cu peste 100 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din comuna Variaş, judeţul Timiş. Elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a le-au fost prezentate aspecte privind prevenirea consumului de droguri, efectele acestuia din punct de vedere medical şi probleme care rezultă din cauza consumului de substanţe halucinogene.
Mulţi dintre elevi au descris diferitele forme ale violenţei, de la cea verbală şi până la cea fizică, percepută în ansamblu ca o manifestare la care recurg cei ce au astfel de exemple în familie, dar şi pe stradă, fie că sunt împinşi să acţioneze astfel de către persoane rău intenţionate. “De altfel, una dintre problemele repetat puse în discuţie de către elevi a fost aceea că în viaţa de zi cu zi este dificil şi chiar periculos să iei atitudine împotriva celor care încearcă să inspire teamă celor din jur”, spune plt. Nicolae Bocâncă, reprezentant al Jandarmeriei Mobile Timişoara.
Reprezentanţii C.P.E.C.A. şi Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara au pus accentul în răspunsurile date îndeosebi pe rolul prevenirii unor astfel de manifestări, oferind totodată soluţii practice de răspuns în astfel de situaţii. Jandarmii au arătat că cea mai importantă armă de descurajare a unui astfel de comportament constă în alertarea în cel mai scurt timp posibil a forţelor de ordine, prin apelul unic de urgenţă.
Activitatea desfăşurată are ca scop, creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ, prevenirea delincvenţei juvenile şi reducerea riscului de victimizare în rândul minorilor.