Poveşti cu peştii de pe râul Nera care mor loviţi de copitele cailor

0
1360

pesti-morti (1)

Noi informații în legătură cu cazul care a afectat fauna piscicolă de pe râul Nera, în zona localităților Bozovici, Lăpușnicu Mare și Șopotu Nou în  periaoada 2-4mai. Grupul Ecologic de Colaborare Nera a solicitat Apelor Române, Poliţiei şi Gărzii de Mediu detalii în legătură cu accidentul ecologic din data de 1 mai, când, aşa cum se spune în informaţiile transmise de cetăţenii din zonă, „Nera a fost albă”  timp de 5 ore între Bozovici şi Şopotu Nou din cauza peştilor morţi sau degradaţi în urma unei poluări accidentale.

Deşi informaţia primită de la cetăţeni şi transmisă de GEC Nera autorităţilor în 4 mai, a fost că este posibil ca sursa de poluare să fie descărcarea în Nera de către un agent economic din zonă a unei cantităţi considerabile de rumeguş fin de fag, răspunsurile pe care le-a primit organizația nu se referă la verificarea rezultatelor cercetării asupra acestei ipoteze.“În răspunsul Comisariatulului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu poluarea cu rumeguş nu a existat, deoarece aşa au spus primarii din zonă, cărora CJCSGNM le-a cerut informaţii. Ar fi fost culmea ca primarii să dea bătăi de cap CJCSGNM şi să spună altceva când localităţile şi albiile cursurilor de apă sunt pline de gunoaie şi PET-uri aruncate la întâmplare aspect pentru care , în faţa Gărzii de Mediu, primăriile sunt direct responsabile”, susțin reprezentanții GEC Nera.

În schimb, Administraţia Bazinală de Apă Banat nu neagă fenomenul, dar are totuşi o explicaţie, aceea că peştii au fost omorâţi la trecerea utilajelor şi atelajelor prin vadurile de pe Nera din zonă. Administraţia Bazinală de Apă Banat, prin subunitatea sa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, a efectuat un control comun cu reprezentanții Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean CS, Primăria Bozovici și postul de Poliție Bozovici, în 5 mai. “La data controlului pe cursurile de apă Miniș și Nera nu s-a constatat mortalitate pe luciul apei. Reprezentanții Primăriei Bozovici, împreună cu șeful de post al comunei Bozovici au confirmat faptul că la confluența râului Nera cu Miniș au fost vizualizați pești morți, cantitatea de pește fiind mică. În perioada 1-5 mai s-a monitorizat atât râul Miniș cât și Nera în aval de localitatea Bozovici, până la Șopotul Nou și nu s-a constatat mortalitate piscicolă. În urma controlului au fost stabilite următoarele măsuri: sistemul de gospodărire va monotoriza în permanență cursurile de apă din zonă, în special Nera și Timiș; Primăria Bozovici va informa cetățenii cu privire la interzicerea traversării cursurilor de apă cu utilaje prin alte locuri decât cele stabilite (poduri și podețe)”, transmite Sorina Neaga, purtător de cuvânt al ABAB.

De cealaltă parte, reprezentanții GEC Nera nu sunt multumiți de răspunsul primit din partea autorităților și spun că: “Mult mai bine informaţi au fost cetăţenii de pe cursul Nerei care, atunci când au aflat veste sufocării peştilor cu rumeguş, au alergat cu năvoadele pentru a prinde cat mai mult peşte, deoarece nu prezenta nici un pericol din punct de vedere alimentar. Este adevărat că dintre cele șapte persoane care au telefonat la GEC Nera în data de 3 mai, pentru a ne informa în legătura cu evenimentul, nimeni nu a conservat în frigider o proba dintre peştii morţi. Probabil că cei care au telefonat nu au făcut-o dintr-un reflex civic de apărare a biodiversităţii de pe Nera, au fost pur şi simplu supăraţi că nu au mai găsit peşte”, afirmă reprezentanții GEC Nera.

GEC Nera protestează azi, cu ocazia Zilei Mondiale a Biodiversității, împotriva modului cum autorităţile înţeleg să acţionze pentru stoparea unor astfel de fenomene.Naţiunile Unite au proclamat ziua de 22 mai – Ziua Internaţională pentru Diversitatea Biologică. Principalul scop urmărit este creşterea conştientizării publicului faţă de importanţa conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice, precum şi faţă de împărţirea echitabilă a resurselor ce derivă din utilizarea acesteia.

(Sursa foto: arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.