Proceduri de deblocare și validare ale cardurilor de sănătate

0
661
card-sanatate

card-sanatate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş trage un semnal de alarmă şi informează toţi asiguraţii cu privire la validarea și deblocarea  cardurilor de sănătate.

Astfel, acestea se pot valida doar la sediul  furnizorilor de servicii medicale care sunt în contract cu CJAS Timiş (medici de familie, spitale, farmacii, laboratoare), nu la domiciliul persoanelor asigurate.

CNAS a anunţat că, dacă posesorii de card tastează greşit de cinci ori codul PIN ales, cardul se blochează, putând fi deblocat de medic. Dacă asiguratul tastează greşit, de cinci ori consecutiv, codul PIN al cardului de sănătate, acesta se blochează. În această situaţie, medicul va telefona la numărul 021.202.6995 pentru deblocare. După 1 mai, au apărut mai multe probleme în utilizarea cardului de sănătate, dar şi în acordarea de servicii medicale în absenţa acestuia, existând pacienţi care nu și-au primit cardul. “Atragem atenţia că angajaţii CJAS Timiş nu se deplasează acasă la persoanele care deţin card şi  acesta a fost blocat. În situaţia în care cardul este blocat sau invalid, asiguratul poate suna la numarul afişat pe card sau se poate adresa direct CJAS Timiş pentru deblocare”, transmit reprezentanții CJAS Timiş.

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 mai. Acesta trebuie activat la prima vizită la medic prin introducerea unui PIN personalizat. Potrivit medicilor de familie, noul card de sănătate presupune şi cheltuieli suplimentare din partea asiguraţilor. Astfel că la activarea cardului asiguraţii trebuie să facă analize pentru determinarea grupei de sânge şi a Rh –ului,  doar dacă datele nu sunt deja inscripționate pe cartea de identitate.Cardul de sănătate va asigura accesul la servicii medicale pe teritoriul României.

Medicul de familie este obligat să treacă pe card grupa sanguină și Rh-ul, informaţii extrem de importante, dar care nu pot fi luate în considerare doar în baza declarației verbale a asiguratului. Analizele costă, în functie de laborator, de la 20 la 44 de lei. Grupa sanguinã şi Rh-ul pot fi obținute gratuit de către cei care merg să doneze sânge la centrele judeţene de transfuzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.