Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Prevalența crescută a acestor afecțiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare și industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare. Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice. Pentru combaterea acestor afecțiuni, Consiliul Județean Timiș a încheiat un acord de parteneriat.
În judeţul Timiş, tendinţa alergiilor respiratorii este în creştere. Dintre pacienţii alergici identificaţi în perioada 2008 – 2018 (13.047 pacienţi), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticaţi cu rino-conjunctivită şi/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceştia, majoritatea erau sensibilizaţi la polen.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, miercuri, că administraţia judeţeană a încheiat un protocol de parteneriat cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” şi cu Spitalul Judeţean Timişoara, pentru realizarea în comun a unui proiect menit să protejeze sănătatea populaţiei în faţa agenţilor alergeni.
Protocolul va permite procesarea datelor şi predicţia trendului nivelului de polen şi spori, precum şi alerte şi acţiuni colaterale. Soluţia propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea şi acţiunile ţintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populaţiei.
Alin Nica a explicat că proiectul-pilot de interes judeţean intitulat „Soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor alergici la (bio-)particule” este necesar întrucât bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, iar prevalenţa crescută a acestor afecţiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare şi industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare.