O mini-pădure urbană a prins rădăcini pe strada Timocului din Timișoara, după ideile Rebeccăi Bedelean

0
29

O mini-pădure urbană a prins rădăcini pe strada Timocului din Timișoara, după ideile Rebeccăi Bedelean

Sâmbătă, 12 aprilie, strada Timocului din Timișoara a devenit mai verde și mai vibrantă datorită unei acțiuni de plantare organizate de asociația Act for Tomorrow, la care au participat 145 de voluntari. Pe un teren public de 750 mp, au fost plantate 3180 de plante din 61 de specii diferite, într-un proiect care urmărește regenerarea urbană prin implicarea comunității.

Inițiativa a fost gândită de Rebecca Bedelean, fost grădinar-șef al Timișoarei, cunoscută pentru angajarea sa controversată la Primăria Timișoara, în urma unui concurs declarat ilegal de Curtea de Apel Timișoara în 2022. Deși nu mai deține funcția publică, ideile sale legate de înverzirea orașului continuă să influențeze inițiativele civice.

Punctul central al proiectului este o mini-pădure urbană de 400 mp, realizată prin metoda japoneză Miyawaki, ce integrează 2200 de arbori și arbuști plantați la densitate mare pentru a stimula biodiversitatea și regenerarea accelerată a solului. Proiectul mai include și o insulă verde de 300 mp cu 860 de plante perene și arbuști, precum și o alee de 50 mp.

Printre speciile plantate se numără: stejar pedunculat, stejar brumăriu, stejar-cer, stejar roșu, ulm, frasin, jugastru, vișin, arbore de gumă, dar și plante ornamentale și perene precum lavandă, hortensie, salvie ornamentală, crin, iris japonez și echinacea.

Andrei Coșuleanu, președintele Act for Tomorrow, a subliniat importanța colaborării între cetățeni, administrație, ONG-uri și mediul privat:

„Plantarea de sâmbătă a fost o dovadă clară că orașele pot deveni mai verzi atunci când cetățenii, administrația locală, organizațiile societății civile și mediul privat lucrează împreună. […] Am creat mai mult decât un spațiu verde – un spațiu viu, funcțional și replicabil.”

Acest proiect devine un model de co-creare urbană, demonstrând că orașele pot fi reimaginate și transformate sustenabil prin implicare civică și expertiză profesionistă, indiferent de istoricul funcțiilor publice ale celor care propun soluții inovatoare.