Mini-festival Ceau, Cineclub! – Filme slovene și italiene la Cinema Studio, în Timișoara

0
29

Cinefilii se vor putea bucura după sărbătorile pascale de un mini-festival retrospectiv interesant la Cinema Studio, la a treia retrospectivă Ceau, Cineclub! De data aceasta, în contextul capitalei culurale europene Nova Gorica (Gorizia), or fi pelicule slovene și italiene.

Retrospectiva va fi în perioada 25-27 aprilie. Filmele vor fi prezentate de curatoarea slovenă Jasna Pintarič, invitata specială a retrospectivei, şi Ionuţ Mareş, directorul artistic al Ceau, Cinema!. Evenomentul de la Timișoara e primul din turneul european al „Graniţa în film şi istorie”, este în aparteneriat cu autoritățile din urbea slovenă Nova Gorica și cea italiană Gorizia, locație care în 19547 a fost ”străpunsă” de noua graință trasată. Dintre cele cinci filme, trei vor fi în versiune restaurată, cele mai vechi.

„Boogie roşu” (“Red Boogie”, 1982) este filmul mareului regizor Karpo Godina și spune povestea unor muzicieni ce realizează că trebuie să uite jazzul imperialist în timp ce sunt trimiși să înveselească oamenii după război. „În acea zi frumoasă” („One Fine Day”, 1962), al lui France Štiglic, spune povestea unui oraș sloven ocupat de italieni, cu un trio de frați ridiculizați pentru partizanatul cu fasciștii.

Iar dacă primele două filme sunt slovene,  „Inimi fără frontiere” („Cuori senza frontiere”, 1950), de Luigi Zampa, este o peliculă italiană ce spune povestea unui oraș separat de noua graniță trasată. „Corp mic” („Piccolo Corpo”, 2021), de Laura Samani, spune dramatica povestea a unei femei cu fetița născută moartă ce merge la o peșteră unde bebelușii sunt inviați pentru o respirație, sufcient pentru a fi botezați.

În fine „Poveşti din pădurea de castani” („Stories from the Chestnut Woods”, 2019), alt film sloven al luiGregor Božič, are acțiunea într-o pădure de castan, al granița sloveno-italiană. Biletele costă 25 de lei la preț întreg și 20 redus, per film. Programul și tichete, disponibile aici.