Una dintre cele mai importante investiții din Timișoara din ultimele decenii este tot mai aproape de a deveni realitate.
Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie, care urmează să fie construit pe Calea Torontalului, în locul ruinei clădirii care ar fi trebuit să găzduiască noul Spital Municipal din Timișoara. În prezent, sunt în curs de analiză ofertele pentru desemnarea constructorului.
Președintele Consiliului Județean Timiș asigură că proiectul nu va fi afectat de reducerile de cheltuieli prevăzute în bugetul național, deoarece finanțarea este asigurată prin PNRR. Mai mult, liderul CJT afirmă că atribuirea contractului, în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, este iminentă.
„Institutul Oncologic nu este afectat de proiectul de buget, deoarece este finanțat prin PNRR. Proiectul se află în faza de licitație, iar atribuirea contractului este iminentă, este o chestiune de zile, poate două săptămâni. Având în vedere că este vorba despre un proiect de amploare, în valoare de 250 de milioane de euro, există un interes ridicat din partea mai multor firme, iar acest lucru poate duce la solicitarea unor clarificări. Este mai bine să se acorde atenție detaliilor acum, decât să se grăbească și să se ajungă într-o contestație în instanță”, declară președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis.
Simonis subliniază că proiectul trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2026, termenul limită pentru atragerea fondurilor din PNRR. Cu toate acestea, liderul CJT este încrezător că proiectul va fi finalizat la timp, deoarece cea mai mare parte a sumei alocate este destinată echipamentelor medicale, care pot fi achiziționate înainte de finalizarea construcției.
„Provocarea nu va fi obținerea finanțării, deoarece aceasta este asigurată, ci atragerea cât mai multor fonduri, ideal toate, până la sfârșitul lui 2026, termenul limită pentru atragerea fondurilor din PNRR. Există informații conform cărora termenul ar putea fi prelungit, dar nu dorim să ne bazăm pe zvonuri. Ne dorim ca proiectul să fie finalizat până la sfârșitul anului 2026. Acest lucru este posibil deoarece o parte semnificativă din sumă este destinată echipamentelor și dotărilor, care pot fi achiziționate în paralel cu construcția. Nu este necesar să aștepți finalizarea construcției pentru a începe achiziția, așa că ne așteptăm să finalizăm spitalul până în 2026. Nu există riscuri legate de alocările bugetare”, adaugă liderul CJT.
Conform proiectului, viitorul Institut Regional de Oncologie Timișoara va avea 250 de paturi și va include un ambulatoriu de specialitate cu 26 de cabinete medicale pentru fiecare subspecialitate, precum și săli de tratament.
De asemenea, unitatea medicală care va fi construită pe Calea Torontalului va dispune de șase săli de operație, radioterapie, laborator de medicină nucleară, precum și un centru de transplant medular și celule stem.