UVT își deschide porţile unui important eveniment dedicat lumii romanice din estul Europei

0
63

Cel mai mare eveniment dedicat lumii romanice din estul Europei, dar și unul dintre cele mai mari din Europa – nu doar prin numărul participanților la fiecare ediție (130-150), ci și prin multidisciplinaritate (reuniund specialiști în filologia tuturor limbilor romanice – latină, franceză, italiană, spaniolă, portugheză –, în istorie, studii culturale, muzică, arte plastice, muzică, teatru, biblioteconomie), Colocviul Internațional Comunicare și cultură în Romania europeană (CICCRE) își deschide lucrările la Universitatea de Vest din Timișoara pentru cea de-a XII-a ediție.

Cu tema Biografia. Noi perspective metodologice, delimitări tematice, studii de caz, acesta se va desfășura în perioada 14-15 iunie 2024, la Universitatea de Vest din Timişoara, dar și la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”. Invitații din acest an, specialiști de marcă în studiul limbilor, literaturilor, istoriei și culturii din spațiul romanic, sunt prof. univ. dr. Antonio Bueno Garcia (Universitatea din Valladolid), prof. univ. dr. Kazimierz Jurczak (Universitatea Jagiellonă din Cracovia), cercetătorii dr. Doina Lemny (Muzeul de Artă Modernă, Paris) și dr. Ștefan Lemny (Biblioteca Națională a Franței, Paris), prof. univ. dr. Nelu Zugravu (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași).

Cele 12 secțiuni ale colocviului reunesc peste 150 de participanți, confirmând astfel importanța cercetării limbilor, literaturilor, istoriei, artelor și culturilor din spațiu romanic, precum și interesul pe care acest eveniment științific major, organizat de Universitatea de Vest, îl are, în fiecare an, în lumea academică din țară și din străinătate. Manifestările sunt completate cu două lansări de carte și cu vernisajul expoziției Biografia: surse documentare și bibliografice, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, prezentată de către prof. univ. dr. Vasile Docea, directorul BCUT, și de către Raul Ionuț Rus, șef serviciu la Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale.

Organizat de către Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, în parteneriat cu mai multe instituții științifice și culturale, colocviul se bucură de susținerea reprezentanțelor diplomatice și culturale la Timișoara ale țărilor romanice. Astfel, vor adresa alocuțiuni în deschidere José Miguel Vinals Arino, Consulul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, Segundo Rufino Delgado Montenegro, Consulul onorific al Republicii Peru la Timișoara, Angela Pesavento, Consulul onorific al Italiei la Timișoara.

Cuvinte de întâmpinare vor fi rostite de către rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, decana Facultății de Litere, Istorie și Teologie, prof. univ. dr. Dana Percec, în calitate de gazde ale manifestării. Moderatoarea evenimentului este președinta colocviului, conf. univ. dr. Valy Ceia, prorector UVT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.