În România în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 au fost înregistrate 10.157 de cereri de azil, cele mai multe fiind înregistrate în Timișoara – 8.295. De la începutul războiului din Ucraina, până la data de 05.06.2024, ora 24:00, la nivel naţional, 8.230.114 cetăţeni ucraineni au intrat în România, conform Poliției de Frontieră. Până în prezent, 160.430 ucraineni au obținut protecția temporară a statului român, conform UNHCR Romania și în jur de 70.000 de ucraineni se află pe teritoriul țării noastre, la ora actuală. Din datele LOGS, în Timișoara peste 800 de ucraineni sunt stabiliți în oraș, cei mai mulți de la începutul războiului din Ucraina.
În acest context, marcarea Zilei Mondiale a Refugiatului la Timișoara, un eveniment organizat de Timișoara Refugee Art Festival de 8 ani în orașul nostru. Nu este numai un eveniment solemn, ci și unul imperios necesar pentru susținerea publică a sutelor de refugiați care îi spun astăzi Timișoarei – acasă.
„Povestea a milioane de oameni de pe întregul glob care își părăsesc casele în căutarea siguranței nu poate să ne lase indiferenți nici în acest an. Cunoaștem în România de aproape durerea vecinilor noștri din Ucraina, atacați de Rusia, care au ajuns în orașele noastre. Avem o alegere de facut: le vom fi alături sau vom alege calea naționalismului și extremismului care are fațete îngrozitoare în istoria recentă a Europei? Noi, la Timișoara Refugee Art Festival și LOGS sperăm ca timișorenii să arate bunătate și spiritului multicultural caracteristic orașului față de cele câteva mii de refugiați stabiliți aici” . – Flavius Ilioni Loga, președinte Asociația LOGS.
Evenimentul va avea loc în perioada 20 – 23 iunie 2024, cuprinzând o serie de activități culturale, educative și de solidaritate.
Joi, 20 Iunie 2024: #AlăturiDeRefugiați – masă rotundă, de la ora 11:00 – Ziua Mondială a Refugiatului la Timișoara cu autorități, actori locali și refugiați din Timișoara și vernisajul expoziție foto „Fețe ale refugiaților din Timișoara” cu Horváth Katalin Fanni (Ungaria), urmată de un brunch intercultural cu bucate gătite de refugiați și migranți la Casa LOGS din Timișoara.
După-amiază va avea loc jocul teatral imersiv cu atelier de reflexie “The Game”, parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, care va fi jucata de actorii de la Asociația Culturală Diogene, la Podul de Fier din Timișoara.
Vineri, 21 iunie 2024: de la ora 11:oo va avea loc o șezătoare urbană în cadrul Clubului Seniorilor din Ucraina și localnicii seniori timișoreni, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara la Casa LOGS.
Seara, de la ora 21:00, la Institutul Francez din Timișoara, va fi proiectat filmul Sindromul Hamlet, regia Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, 2022 în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara, One World Romania și KineDok.
Sâmbătă, 22 iunie 2024: de la ora 11:00, timișorenii sunt așteptați la un picnic intercultural pentru a celebra diversitatea prin bucate internaționale și ateliere în comunitate, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și FAINA UA, în Parcul Rebeca, Strada Alecu Russo 3, Timișoara.
Seara, de la ora 21:00, va avea loc proiecția filmului documentar Lista Neagră, regia Dejan Markovic Skile, 2019, în parteneriat cu Cherish Humanity România la Casa LOGS din Timișoara.
Duminică, 23 iunie 2024, ultima zi de activități, va aduce o șezătoare urbană Art and Inclusion la Flight Festival 2024, în parteneriat cu Flight Festival și Arttouching Timișoara la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.
“Una din activitățile de anvergura este expoziția „Fețe ale refugiaților din Timișoara” care reunește 20 de portrete realizate de Horváth Katalin Fanni, un fotograf independent din Ungaria, cu oameni care au găsit siguranță în Timișoara.
Refugiații proveniți din Ucraina, Sudan, Siria, Congo și alte țări își spun povestea de integrare în Timișoara, dar și provocările întâlnite în viața de zi cu zi în România.” Andreea Argeseanu, manager proiect TRAF
Una dintre poveștile dezvaluite prin expoziția documentar foto este a lui Abdul, un fost profesor și cercetător din Sudan în vârstă de 36 de ani care s-a confruntat cu persecuții severe din cauza activismului său politic împotriva terorii și războiului din țara sa. Forțat să fugă din Sudan în timp ce soția sa era însărcinată cu primul copil, Abdul a cerut azil în Romania si după numeroase procese în justiție, i-a fost recunoscut dreptul la protectie.
„Acum lucrez în bucătăria unui restaurant cu specific arab din Timișoara și sunt recunoscător românilor pentru sprijinul acordat și sunt fericit că familia mea este în siguranță aici în România. Sper sa mă pot întoarce la catedra la universitate și să îmi finalizez cercetările de doctorat în relații internaționale”. – Abdul.
Toate evenimentele sunt deschise publicului larg și sunt gratuite, dar cu înregistrare online. Mai multe detalii despre evenimentele dedicate Zilei Mondială a Refugiatului – 20 iunie, găsiți aici: https://grupullogs.ro/traf/.
Proiectul Timișoara Refugee Art Festival 8 este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii. Parteneri ai evenimentului: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, UNHCR Romania, Faina UA și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara.
Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale este o organizație „grassroots” stabilită din septembrie 2019, în Timișoara, care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împtriva traficul de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. LOGS gestionează în Timișoara, Casa LOGS – Centrul de zi de consiliere și informare – singurul serviciu social licentiat de Ministerul Muncii din România pentru migranți și este cel mai activ actor de integrare socială și ajutor umanitar pentru străini din Timișoara.