După o aşteptare de câţiva ani a venit şi aparatul tomograf la spitalul CF Timişoara

0
20

Managerul Spitalului CF Timişoara, dr. Stela Iurciuc, a declarat, vineri, că din această săptămână în cadrul Laboratorului de Radiologie-Imagistică Medicală al unităţii sanitare funcţionează un Computer Tomograf (CT) 128 de slice-uri, de ultimă generaţie, care permite o creştere a calităţii imaginii, cu o rezoluţie spaţială foarte bună.

Aparatul are o viteză de scanare foarte ridicată, care permite investigarea unui număr mare de pacienţi într-un interval foarte scurt.

„Am decis să achiziţionăm Computerul Tomograf când eram în plină pandemie. Cazurile de COVID-19 erau tot mai multe, mai complexe, cu o afectare pulmonară puternică. Puţini erau pacienţii cu forme uşoare sau moderate de boală, care nu aveau nevoie de investigaţii imagistice. Am reuşit să includem aparatul în programul POIM pentru unităţi medicale şi am amenajat zona în care urma să fie amplasat CT-ul, la parterul clădirii Ambulatoriului CF (de lângă Gara de Nord, n.r.), care în acea perioadă era centru COVID-19. Am reuşit să înfiinţăm şi un flux de intrare şi ieşire, evitând interacţiunea pacienţilor, concomitent cu investigând inclusiv pacienţi intubaţi. Totodată, am avut în vedere şi instalarea unui sistem de telemedicină, pentru că spitalul nostru este unul de tip pavilionar, iar transmiterea imaginilor prin această metodă poate uşura munca radiologilor care trebuie să se împartă între două clădiri, a spitalului şi Ambulatoriu”, a detaliat dr. Stela Iurciuc.

Noul CT permite şi realizarea unor investigaţii low dose, cu doză redusă de radiaţii, ceea ce înseamnă că pe parcursul unui tratament sau în cazul unor pacienţi oncologici care au multiple examinări, pot fi făcute mai multe analize imagistice fără iradierea accentuată a bolnavului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.