Să înceapă spectacolele!! Timişoara a primit stafeta de capitala europeană culturală

0
7

Cele trei Capitale Culturale Europene (CCE) din 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia), au predat, la începutul acestei săptămâni, la Atena, titlul către Timişoara, Veszprem-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia), urmând ca, în perioada 17 – 19 februarie, Timişoara să deschidă oficial această călătorie culturală fascinantă.

Timişoara are pregătite peste 120 de momente importante care se vor desfăşura de-a lungul anului, sub egida CCE.

În această săptămână, publicul este invitat să revină în sălile de spectacole şi la expoziţii, dar şi să redescopere oraşul şi poveştile lui, anunţă, miercuri, Asociaţia ”Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii”.

Ziua Naţională a Culturii va fi plină de evenimente, de la „Croitoraşul cel viteaz” (Teatrul Merlin, orele 11,00 şi 13,00) şi „Duminica poveştilor” (Librăria La Două Bufniţe, ora 12,00), până la „Descoperă-l pe Eminescu” (Cinema Victoria, ora 15,30) sau „Livada de vişini” (Teatrul German de Stat Timişoara, ora 19,30) şi seara de lieduri româneşti, „Revedere”, spectacol pregătit de Opera Naţională Română, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara.

Duminică este ziua dedicată şi „Oraşului Paralel: Fabric”, un spectacol care începe de la ora 17,00, la Staţia de vaporetto „Corneliu Coposu”. Se joacă din nou acest spectacol, după un text scris de Ştefan Peca şi montat de Ana Mărgineanu. O experienţă interactivă care nu ar trebui ratată de către cei care vor să descopere poveşti inedite ale unui oraş pe care poate cred că-l cunosc. „Două surori. În 2002, una dispare fără urmă. 20 de ani mai târziu, fiica ei, Agnes, acum adultă, încă o caută. Aventura începe într-o staţie de vaporetto şi continuă până la Centrul Reformat Noul Mileniu, unde se află omul care deţine cheia acestui mister”, este povestea succintă a spectacolului, prezentată de Asociaţie.

Ziua de joi este completată şi de alte evenimente culturale. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” prezintă de la ora 11,00 „Noile haine ale împăratului”, un atelier creativ „Ochi lumină”, cu Livia Mateiaş şi Gloria Gratti, la Galeria Helios, de la ora 17,00, în timp ce Teatrul Merlin aşteaptă publicul cu „Făt-Frumos din lacrimă”, iar la Teatrul German de Stat, de la ora 19,00, aflăm „De ce am furat maşina”.

Vineri, de la ora 19,00, publicul este invitat de Dora Gaitanovici la un „Descântec”, primul său album, care are ceva magic, e un puzzle în care piesele se întrepătrund în cele mai surprinzătoare moduri, ţesând povestea. Vineri mai sunt programate „Cărţi pe ecran”, de Ziua Culturii Naţionale (la Cinema Victoria, de la ora 18,30), un concert simfonic sub bagheta dirijorală a lui Gabriel Voicu, solist Mădălin Voicu jr (Filarmonica Banatul, de la ora 19,00), „Nunta lui Figaro” (la Opera Naţională Română din Timişoara, de la ora 19,00), „Amintiri din epoca de şcoală” (la Teatrul Naţional Timişoara, de la ora 19,00).

Opera Naţională Română din Timişoara a pregătit pentru sâmbătă, de la ora 18,00, la Muzeul Naţional de Artă, o „Revedere”, în cadrul unei seri de lieduri din creaţia românească. Pentru că biletele la evenimentul programat în 15 ianuarie au fost epuizate foarte repede, Opera Naţională Română a programat şi această a doua reprezentaţie.

Sâmbătă, cei mici sunt aşteptaţi la matinal, un „Recital educativ. Muzică din desene animate”, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, de la ora 11,00. Tot sâmbătă, dar de la ora 16,00, Dan Perjovschi prezintă „Activităţi”, la Indecis – Art Run Space.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.