Teatrul Cetăţii şi o componentă socială foarte importantă

0
54

”În Uniunea Europeana, 80% dintre victimele înregistrate ale traficului de ființe umane sunt femei si fete. Majoritatea provin din România si Bulgaria. Procentul minorelor exploatate l-a depășit pe cel al femeilor majore.”

”Nimeni nu le știa povestea adevărată. Versiunea cea mai cunoscută era că Amadis tatăl își răscumpărase frumoasa soție dintr-un bordel unde omorâse un bărbat cu lovituri de cuțit și o adusese pentru totdeauna în deșert, unde nu-l ajungea nicio pedeapsă.”

​O poveste incandescentă la cel de-al treilea eveniment din Teatrul Cetății: spectacolul ”Eréndira&bună-sa/replayed” se va desfășura miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1).

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Compania de teatru independent Arte-Factum continuă astfel Teatrul Cetății, proiect de cultură comunitară, conceput de managerul Liliana Laichici ca o platformă de acces a comunităților la teatrul independent. Inspirat de opera scriitorului Gabriel García Márquez, spectacolul ”propune subiecte acute, sensibile, vulnerabile, ale lumii contemporane. Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și sincer despre abuz și traumă, despre cât și cum implici în practica teatrală experiențe personale traumatizante, despre condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între realitate și ”trăirism”, despre cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul, pe linia fluidă dintre viață și teatru.

Vorbim despre una dintre cele mai monstruoase forme despre abuz, căci, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, exploatarea sexuală a unei copile este o devianță atroce a lumii actuale. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității. Eréndira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri și talentați, care au avut curajul și dorința de a explora teritorii fragile ale parcursului lor personal și teatral. Impactul pe care spectacolul nostru l-a avut, faptul că sunt spectatori care revin la fiecare versiune și reprezentație, subliniază sensul acestui proiect, iar publicul este invitat, la final, la o sesiune Q&A despre temele spectacolului ”, declară regizorul Levente Kocsárdi.

Distribuția acestei noi versiuni a spectacolului îi cuprinde pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Bálint Előd (debut de rol), Flavius Ichim, Alexandru Popescu. Regia: Levente Kocsárdi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie&adaptare: Simona Donici. Spectacolul este jucat în limba română. Moderator al sesiunii Q&A despre spectacol și despre temele sale sensibile – traumă, abuz, trafic de persoane, vulnerabilitate- va fi psihologul Mircea Dragu.

​”Erendira&bună-sa/replayed” este o producție a Companiei independente Arte-Factum. Asociația Culturală Arte-Factum este o organizație de cultură comunitară, companie independentă ce desfășoară proiecte de Teatru/ Pedagogie teatrală/ Laborator de instrospecție teatrală/Arte vizuale/Muzică contemporană/Critică teatrală/Regenerare urbană/rurală cu mijloace artistice.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.