Tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților, Moşii de toamnă

0
34

Credincioșii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 5 noiembrie, Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților.În tradiția ortodoxă există patru sărbători închinate pomenirii celor adormiți, sunt marcate sâmbăta, și în popor sunt cunoscute sub numele de moșii de iarnă, moșii de primăvară, moșii de vară, moșii de toamnă, scrie PRO TV.

Pomenirea rudelor trecute în neființă se face diferit de la regiune la regiune. În Banat, Transilvania și Maramureș, oamenii curăță mormintele celor dragi în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, le împodobesc cu flori, pun lumânări ca să lumineze calea celor adormiți. Sărbătoarea poartă numele de Luminație.

În popor se spune că de Sâmbăta Morților, cei adormiți coboră pe pământ și colindă neîncetat noaptea.Se mai zice că e bine să nu vă certați azi, și să nu se spele haine azi sau să se facă munci prin casă, arată alba24.Femeile nu trebuie să dea cu mătura ca praful ridicat să nu ajungă în ochii celor adormiți și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea răposaților.Se fac pachete cu mâncare și se oferă pomană (împărțeală, se numește în zona de sud a României) cu mâncare gătită.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.