Sâmbăta Mare! Tradiţii şi obiceiuri

0
31

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, care încheie și postul Paștelui. În această zi, după ce Mântuitorul Hristos a pătimit și a murit, creștinii așteaptă Învierea Lui. Iată ce obiceiuri și tradiții marchează această zi de dinaintea Sărbătorii Paștelui!

În Sâmbăta Mare, pregătirile devin tot mai intense, pentru a întâmpina cum se cuvinte sărbătoarea. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi, dar și dacă poți spăla!

Săptămâna Mare aduce cu sine o mulțime de tradiții și superstiții, pe care credincioșii le respectă cu strictețe. Dacă în Joia și Vinerea Mare sunt interzise treburile gospodărești și sacrificatul de animale, în Sâmbăta Mare gospodinele pot să își termine treburile la bucătărie și să desăvârșească curățenia în case și gospodării. De fapt, este chiar indicat ca pasca și friptura de miel să fie preparate în această zi.

În această zi, încă de dimineață, copiii și adulții merg, potrivit tradiției, îmbrăcați în haine noi, pentru a se spovedi și împărtăși.

Conform tradiției, este bine ca și la slujba de Înviere oamenii să poarte haine noi și curate, așadar o preocupare majoră a zilei din Sâmbăta Mare este pregătirea hainelor pentru sărbătoare și prepararea bunătăților pentru masa de paște. Din preparate se poate gusta doar după miezul nopții, după încheierea slujbei Învierii și după ce oamenii primesc lumina sfântă care sosește de la Ierusalim.

Nu e bine să dormi și să lenevești, fiind indicat ca în această zi să se termine toate pregătirile care au fost amânate în Joia Mare și Vinerea Patimilor, printre care și curățenia.

Cu toate acestea, unii credincioși au în continuare dubii cu privire la spălatul rufelor. Nu este interzis să spălăm în Sâmbăta Mare, însă preoții susțin că toată treaba trebuie încheiată neapărat până la lăsarea nopții.

În unele zone rurale din sudul țării se prepară o pască specială și pentru animalele din gospodărie. Dacă acestea mănâncă cu poftă, înseamnă că anul va fi plin de belșug, în special în domeniul agriculturii.

 

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.