Vinerea Mare, numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri.
Prin slujbele ținute, biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, motiv pentru care această zi neagră este cunoscută și ca Vinerea Patimilor.
Ce se face în Vinerea Mare
Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori, pentru a alunga duhurile și spiritele rele care s-au adunat în jurul casei tale.
De asemenea, din moși strămoși, oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul. Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare, în Moldova, oamenii nu se spală pentru a nu aduce ghinion acasă.
Pentru credincioși, se spune că postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul.
Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare
Din moși strănoși se spune că în această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, nici pască, fiindcă se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului. De asemenea nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele și nici nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.
Mai mult decât atât, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale, iar gospodinele nu roșesc ouă și nu fac pregătiri pentru ziua de Paște. Nici agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu o să aibă parte de roade.