S-a pus piatra de temelie la Cinematograful Studio! A fost prezentă și Excelența Sa, Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România

0
2

Astăzi a avut loc punerea pietrei de temelie ce marchează începerea lucrărilor de renovare a Cinematografului Studio, ce va deveni Cinematograful de artă al Timișoarei.

Restaurarea cinematografului este posibilă datorită colaborării dintre: Primăria Municipiului Timișoara (proprietarul cinematografului și finanțatorul lucrărilor de reabilitare), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură), Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort),consultanți în gândirea proiectului și administrarea acestuia.

„Acest proiect este încă o dovadă a lucrurilor extraordinare pe care le putem face împreună, ca o comunitate unită, un model de colaborare între administrația publică, ONG-uri și sectorul de afaceri. Restaurarea Cinema Studio și transformarea acestuia într-un hub cultural este extrem de importantă în contextul 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Timișoara merita demult să aibă un astfel de spațiu multifuncțional și îl va avea în curând”, a declarat Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara.

Cu această ocazie s-a amplasat la baza clădirii o capsulă a timpului sub forma unei cutii de rolă de film, care cuprinde ordinul de începere a lucrărilor, mesajele partenerilor implicați în renovare, un bilet la film și câteva monede prin care s-a urat prosperitate viitorului cinema, un afiș Ceau, Cinema cu mesajul „Film’s not dead” precum și un test COVID rapid, care să aducă aminte peste ani, de criza sanitară mondială a acestor vremuri.

“Scriitorul și poetul Robert Desnos spunea că „de la cinematografie așteptăm imposibilul, neașteptatul, visul, surpriza, lirismul care să șteargă josnicia din suflete și să le lanseze, entuziaste, spre baricade și în aventuri.” Pe vremuri, Cinema Studio era pe rândul din față al baricadei. Astăzi facem loc visurilor, surprizelor și frumoaselor aventuri cinematografice pe care ni le va oferi de la redeschiderea sa, în 2023.” a declarat Excelența Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.

Proiectul arhitectural, susținut de Groupama Asigurări și donat Primăriei Municipiului Timișoara anul trecut, a fost gândit astfel încât cinematograful să devină un spațiu „viu”, care să încurajeze dezvoltarea industriei cinematografice la nivel local și național și care să reprezinte un nucleu pentru comunitatea de iubitori și creatori de film.

”Pentru Groupama Asigurări, cinematografia este o direcție importantă în politica de responsabilitate socială. Ne bucurăm că am putut salva Cinema Studio, care va rămâne decenii la rând un reper în viața culturală a Timișoarei. România are nevoie de o accelerare a investițiilor, de mai multe astfel de proiecte care să îmbine performanța firmelor private, expertiza sectorului public și know-how-ul mediului ONG. Am toată încrederea că acest proiect va fi unul de succes și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna lui desfășurare”, a declarat François Coste, Director General, Groupama Asigurări.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tipul art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Totodată, noua locație va deservi și domenii conexe industriei cinematografice, printre care: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

“Pe măsură ce s-au închis cinematografele din oraș, filmul de autor s-a refugiat în cafenele, cluburi, săli de dans, teatre și alte spații improprii. Acum se face un nou pas important pentru ca Timișoara să aibă acea casă a filmului de artă pe care comunitatea cinefilă o așteaptă de ani buni.” au declarat reprezentanții ONG-urilor implicate în proiect.

Proiectul de arhitectură a fost realizat de Atelier 21 și este prevăzut ca lucrările să dureze 18 luni, cu o investiție de 17.000.000 lei.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here