Preşedintele Klaus Iohannis, când vom începe să ne relaxăm

0
2

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi, de la ora 12.30, la Palatul Cotroceni, o nouă şedinţă de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri. Şedinţa s-a încheiat, iar preşedintele a susţinut o declaraţie de presă.

Dragi romani, vreau sa va multumesc pentru ca ati respectat masurile impuse de autoritati. Sunt bucuros sa constat ca am reusit cu totii impreuna sa facem ce ne-am propus. Vreau sa va multumesc si bisericilor, preotilor care au avut o contributie semnificativa in a organiza ceremoniile religioase. Multumiri se cuvin si autoritatilor care au fost prezente.

În acest context general foarte bun au fost cateva chestiuni cu iz clar negativ si vreau sa condamna acele manifestari violenta care aufost putine dar vizibile. Au fost oameni care nu au inteles de ce trebuie sa respecte normele. Autoritatile au intervenit ferm. Nu putem sa toleram astfel de manifestari violente, de incalcari ale normelor.

Este foarte clar ca acolo unde nu se respecta trebuie intervenit prompt si ferm. Este timpul sa ne gandim la ceea ce se numeste un plan de relaxare atunci cand conditiile vor fi indeplinite. E in vigoare un decret penru starea de urgenta care se termine pe 15 mai. Dupa 15 mai daca numarul de infectate scade, daca numarul de decese scade este clar ca putem sa intram intr-o faza de relaxare.

Vreau sa spun de la inceput ca aceasta relaxare va fi facuta in pasi. Nu va exista o relaxare dintr-o data

Aceste chestiuni vor fi discutate in detaliu cu specialistii, cu comitetul stiintific, cu cei care sunt implicati in gestionarea epidemiei. Aceste lucru vor fi aduse la constinta publicului. Vom face cu totii declaratii. Pe partea economica Ministrul Economiei va face si el declaratii.

În niciun caz aceste masuri nu vor fi anuntate de cineva care vrea sa se profileze in politic. Am avut in aceste zile un contra exemplu de asa nu de la un institut. Nu poate fiecare institut sa vina cu un plan propriu sa vina si sa il puna pe masa si sa spuna ca asa se va intampla.

Într-un astfel de plan cineva propunea o masura aberantâ, cum ca persoanele peste 65 de ani sa fie carantinate. Asa ceva nu se va intampla. E inacceptabil. Traim intr-o societate libera, o societate care se protejeaza impotriva epidemiei

Stati linistiti! Nu vine nimeni sa va impuna lucruri inumane! Atunci cand va fi nevoie vom veni si va vom explica ce masuri vor fi luate. In niciun caz statul nu va veni sa impuna astfel de masuri inumane care nici nu trebuie discutate intr-o societate din sec. 21.

Panica e ultimul lucru de care avem nevoie. Toata lumea trebuie sa fie responsabila, inclusiv oamenii care sunt considerati experti. Lucram la un plan cu guvernul Orban. Dupa 15 mai vom incepe sa implementam masuri de relaxare. Aceste masuri vor fi graduale.

E nevoie de o evaluare economica pentru ca dorim sa repornim economia Romaniei. E important sa intelegem ca relaxare inseamna ca autoritatile se vor implica mai putin in viata fiecaruia. Responsabilitatea revine fiecaruia dintre dumneavoastra.

Este prea devreme sa relaxam acum aceste masuri. Ceea ce am detaliat se refera la perioada de dupa 15 mai.

Iohannis i-a convocat  pe premierul Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, mnistrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here