Pentru sute de mii de şcolari, se taie bursele pe perioada stării de urgenţă

0
8
BURSE ŞCOLARE. Aproape 37% dintre primării nu acordă burse pentru elevi, iar 55% dau burse mici și foarte mici, arată o analiză a Consiliul Național al Elevilor făcută pe răspunsurile administrațiilor locale din 928 de localități din România. Deși bursele pentru elevi sunt prevăzute în lege, doar aproape 9% dintre primării acordă toate tipurile de burse pentru elevii care se încadrează în criterii, potrivit documentului citat.

Pentru a realiza această analiză, consiliile județene ale elevilor au cerut primăriilor date pe baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public nr. 544/2001. Au fost trimise astfel de cereri către 3.129 de instituții. Au răspuns doar 928 dintre ele. Dintre acestea, 335 de primării (36,1%) au răspuns că nu acordă burse de niciun fel elevilor.Reamintim că anul trecut Guvernul Dăncilă a aprobat pentru anul școlar 2019-2020 o măsură prin care cuantumul minim al burselor pentru elevi era menţinut la valoarea aflată în plată în 2018, neimpunând de fapt o sumă minimă.

Actualul Guvern a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern prin care pentru anul școlar următor, 2020-2021 cuantumul minim al burselor este stabilit la 150 de lei pe lună, însă din luna februarie până acum proiectul de HG nu a fost aprobat.

Ordinul ministrului educației nr. 5576/2011 stabilește criteriile generale de acordare a burselor pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat. Acesta prevede că „elevii de la cursurile cu frecvență din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”.

Bursele se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile. Același ordin statuează următoarele: „Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti”.

Bursele sociale aferente anului şcolar 2019-2020 se vor acorda şi pe perioada stării de urgenţă

Bursele de care pot beneficia elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat sunt: burse de performanță, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social, prevede articolul 5 al OMECTS nr. 5576/2011.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.