PRESEDINTELE Klaus Iohannis prelungește starea de urgenţă, Şcolile râmân închise

0
2

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, 14 aprilie 2020, prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, precizând că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer ”cu inconştienţă” unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor.

UPDATE – ”Am emis decretul de prelungire a stării de urgenţă cu 30 de zile. În pofida restricţiilor fără precedente luate de state lumii, nu sunt semne ale încetinirii pandemiei la nivel global. Numărul persoanelor infectate şi al celor decedate crește. Ne confruntăm cu o epidemie foarte greu de controlat. Fără aceste măsuri de izolare, ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. E scenariul negru pe care ne-am propus să îl evităm. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer cu inconştienţă unii politicieni, ar duce la noi cazuri”, a declarat preşedintele.

El le-a cerut românilor să stea acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital, pentru a ne putea recăpăta viaţa cât mai repede, avertizând că altfel vom avea un număr de cazuri şi de decese foarte mare.

”Şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ”, a precizat preşedintele.

”Am hotărât că Guvernul va lua toate măsurile pentru a fi asigurată securitatea alimentară a populaţiei”, a adăugat Iohannis.
Conform preşedintelui, decretul de prelungire a stării de urgenţă menţionează explicit şi posibilitatea ca, pe durata stării de urgenţă, managementul unităţilor sanitare publice să fie asigurat de personalul detaşat de la spitale militare.
Conform decretului, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu, se va putea lua măsura demiterii în cazul autorităţilor care nu îşi fac treaba.

Termenele de preaviz în cazul personalului din unităţi sanitare se suspendă pentru întreaga durată a stării de urgenţă.

Este interzisă suspendarea centrelor rezidenţiale pentru persoanele vârtsnice şi pentru alte categorii vulnerabile, publice sau private.

Activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgenţă deosebite.

Pentru durata stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente, la alimentele de strictă necesitate, la utilităţi şi la carburanţi.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here