Franţa își închide graniţele și cere cetăţenilor să stea în case

0
4

Reținerea, amânarea alegerilor municipale … Ce să ne amintim din discursul lui Emmanuel Macron despre coronavirus„Suntem în război” împotriva epidemiei, a repetat luni seara Emmanuel Macron, în fața accelerației Covid-19.

Franța se apropie de un scenariu italian. În încercarea de a reduce accelerația pandemiei coronavirusului, Emmanuel Macron a decis să livreze o a doua adresă solemnă, luni seară, în patru zile. Vorbind în direct de la Palatul Élysée, președintele Republicii a anunțat închiderea aproape totală a francezilor, precum și amânarea celei de-a doua runde a alegerilor municipale . Programat inițial pentru duminică 15 martie, sondajul ar putea avea loc în sfârșit duminică, 21 iunie 2020.

Conform Le Figaro, a fost al doilea mesaj adresat de Macron națiunii într-un interval de numai patru zile, președintele Franței anunțând că nu își dorește ca țara sa să ajungă la nivelul de îmbolnăviri și decese înregistrate în Italia.

● O închisoare de „cel puțin cincisprezece zile”

Pentru prima dată în afara perioadei de război, președintele a anunțat închiderea aproape totală – fără a spune acest cuvânt – a francezilor, imitând astfel pe italieni și spanioli. „ De mâine la prânz și timp de cel puțin 15 zile, călătoriile noastre vor fi mult reduse. Aceasta înseamnă că nu vor mai fi permise adunările din afara și întâlnirile prietenoase sau de familie, că mersul pe jos pentru a găsi prieteni pe stradă nu va mai fi posibil ” , a insistat el, intenționând” să limiteze cât mai mult contactul. dincolo de casă ”.

„ Peste tot, trebuie să rămână doar călătoriile necesare: călătoriile pentru a merge la cumpărături, cu disciplină și distanță; călătoriile pentru tratament, desigur; călătoriile la serviciu, când munca la distanță nu este posibilă; excursii pentru a face o activitate fizică, dar fără a găsi prieteni apropiați ”, a spus el. „ Evident, stabilesc noi reguli în această seară. Punem interdicții. Vor fi controale ” , a concluzionat el, spunând că” orice încălcare a acestor reguli va fi penalizată „.

● A doua rundă a alegerilor municipale a fost amânată

A doua zi după o primă rundă menținută în numele „continuității democratice”, dar marcată de o abținere record, președintele a decis renunțarea la runda a doua a alegerilor municipale și inter-municipale, programată inițial pentru duminică, 22 martie. „După ce am consultat președintele Senatului și președintele Adunării Naționale, dar și predecesorii mei, am decis că a doua rundă a alegerilor municipale va fi amânată”, a spus el, asigurând că această decizie a avut ” face obiectul unui acord unanim ”.

Spre deosebire de premierul, care a propus oficialilor de opoziție să înghețe rezultatele primei runde și să amâne a doua rundă până duminică, 21 iunie, președintele Republicii nu a avansat la nicio dată.

● „Suntem în război”

În apelul la mobilizare generală, șeful statului și-a asumat un ton deosebit de marțial. „ Suntem în război ” , a spus el din nou . „ Un război pentru sănătate, desigur. Nu luptăm împotriva unei armate sau a unei națiuni. Dar dușmanul este acolo, invizibil și evaziv, și avansează. Suntem în război, a spus el.

Cu toate acestea, el a cerut „să nu cedeze panica sau tulburarea” . „Vom câștiga, dar această perioadă ne-a învățat multe. Multe certitudini, condamnări sunt măturate, vor fi puse în discuție. Să nu fim impresionați. Să acționăm cu putere. A doua zi nu va fi o revenire la o zi înainte. Vom fi învățat, voi atrage toate consecințele. Să ne ridicăm la înălțimea momentului „, a spus el.

● Suspendarea „tuturor reformelor în curs”, începând cu pensiile

” Am decis că toate reformele în curs vor fi suspendate, pentru a începe reforma pensiilor „, a anunțat Emmanuel Macron, convins că ” toată acțiunea guvernului și a Parlamentului trebuie să fie îndreptată către lupta împotriva epidemiei ” . Prin urmare, activitatea Adunării Naționale și Senatului va fi reorganizată, dar nu întreruptă, astfel încât „ viața democratică și controlul Parlamentului să continue în această criză ”.

● Închiderea frontierelor Uniunii Europene și ale spațiului Schengen

În timp ce Europa a devenit oficial primul punct focal mondial pentru coronavirus, Emmanuel Macron a anunțat că „ granițele de la intrarea în Uniunea Europeană și spațiul Schengen vor fi închise ” începând de marți la prânz, pentru o perioadă de Cel puțin 30 de zile. Cu toate acestea, președintele a dat asigurări că „ francezii aflați în prezent în străinătate și care doresc să se poată alătura țării lor ”. În cele din urmă, el a invitat expatriații care doresc să se întoarcă în Franța pentru a se apropia de ambasadele și consulatele care „vor organiza repatrieri ”.

● Armata s-a mobilizat pentru transportul pacienților, un spital militar desfășurat în Alsacia

Dovadă că sănătatea „ ne aflăm în război ”, Emmanuel Macron a decis că un „ spital de câmp al serviciului de sănătate al armatei ” urma să fie „dislocat în zilele următoare pentru a veni în Alsacia ”. De asemenea, șeful statului a anunțat că „ armatele vor ajuta, de asemenea, la mutarea bolnavilor din regiunile cele mai afectate ” pentru a „ reduce congestia ” în spitale din zonele cele mai afectate de coronavirus.

● Opuneți „transparență” pentru a da noutăți false, „jumătate experți” și „cunoștințe false”

Ca răspuns la informații inexacte transmise din abundență pe rețelele de socializare din ultimele zile, președintele i-a îndemnat pe francezi să nu creadă „ în toate zvonurile false, pe cei pe jumătate experți sau pe falsul în cunoștință de cauză ”. „ Cuvântul este clar, informația este transparentă ”, a insistat el, evaluând „ cultura, bursa, sensul lucrurilor ” și blamând „ spiritul de panică ”.

● Măștile vor fi distribuite profesioniștilor din domeniul sănătății marți și miercuri

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here