Conferința ”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”

0
3

Muzeul Național al Banatului provoacă în acest an la o serie de conferințe inedite. Acestea fac parte din proiectul ”Conferințele mansardei theresiene”, un proiect îndrăzneț, inițiat de specialiștii Secției de Arheologie, care va avea loc lunar în mansarda Bastionului Maria Theresia.

 ”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”

Despre noile tendințe în cercetarea originii limbii române ne va vorbi conf.univ.dr. Dan Ungureanu. ”Toate istoriile limbii române scrise în secolul XX sînt scrise neted și previzibil. În aceste cărți, latina evoluează disciplinat spre română urmînd cîteva reguli simple. Dificultățile sînt pur și simplu ignorate. Nu e vorba de chițibușuri, de amănunte, ci de structura însăși a limbii române”, spune invitatul.

 Cei o mie de ani care trec de la prăbușirea Imperiului Roman (și a limbii latine) până la Scrisoarea lui Neacșu lasă o lacună imensă în cunoașterea istoriei limbii române. Cu toate acestea, documentele în latina vulgară, glosarele, textele dialectale italiene, toate ne aduc o imagine mai clară asupra limbii române.

 Vreți să aflați de ce substratul limbii române NU e dacic sau doriți să contraziceți această teorie?

Vă așteptăm joi, 27 februarie, de la 17,00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia la o discuție interactivă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here