Documentarul „Superhombre” (2019), despre alpinistul timişorean Horia Colibăşan va fi proiectată în cinematografe din luna ianuarie

0
24

Documentarul independent „Superhombre” (2019), despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va putea fi văzut în cinematografe de la sfârşitul lunii ianuarie. Filmul realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase va fi distribuit de Domestic Film.

Va putea fi vizionat în cinematografe din luna ianuarie, când filmul va fi prezentat în prezenţa echipei într-un turneu ce va cuprinde mai multe oraşe din ţară.

„Superhombre” este realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase.

Premiera oficială a filmului în România va avea loc în Bucureşti la 31 ianuarie, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu participarea echipei filmului. Va fi urmată de alte proiecţii speciale la Timişoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea şi Braşov.

Documentarul îl urmăreşte pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale, pe care încearcă le ţină în echilibru: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog.

În perioada 2016-2018, au fost documentate şi filmate îndeaproape trei dintre expediţiile lui Horia Colibăşanu în Himalaya şi viaţa lui între expediţii. În 2016, directorul de imagine şi co-regizorul Mircea Gherase a filmat ascensiunea alpinistului timişorean pe muntele Manaslu din Nepal, până la 6.000 de metri altitudine. Iar în 2017, Horia Colibăşanu a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar, filmându-şi singur reuşita până la 8.848 de metri.

Românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt vârfuri de peste 8.000 de metri urcaţi, Horia Colibăşanu se caţără fără şerpaşi de altitudine şi fără oxigen. A stabilit cinci premiere româneşti, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniştilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume.

În 2019, preşedintele României i-a conferit lui Horia Colibăşanu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaştere pentru performanţa sportivă şi contribuţia semnificativă adusă alpinismului românesc.

În luna iulie a acestui an, „Superhombre” a avut o primă proiecţie, în faţa a peste 700 de spectatori, la festivalul de film Ceau, Cinema! din Timişoara.

Premiera internaţională a documentarului a fost în octombrie la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia, urmată de selecţii în competiţia Krakowia Gorski Festiwali, un festival de tradiţie din Polonia, şi în competiţia Mendi Film Festival, în Bilbao (Spania), unul dintre cele mai importante festivaluri de cultură montană din Europa (6-15 decembrie 2019).

Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări profesionale, unele la altitudine extremă, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean CáriTibor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.