O poveste absurdă despre două canale de aerisire sau cum cere PMT în instanță demolarea unor lucrări făcute de… PMT

0
13

Neînțelegerea istoriei și arhitecturii timișorene duce, uneori, la situații absurde. Una dintre aceste povești care pare desprinsă din romanele lui Kafka se petrece acum în Piața Unirii, în „Clădirea cu lei”. Primăria Timișoara a cerut în instanță unuia dintre proprietari, care deține un spațiu generos în subsolul clădirii, să demoleze niște lucrări făcute de muncitorii Primăriei Timișoara, în timpul reabilitării Pieței Unirii.

Povestea începe acum aproape 300 de ani, când „Clădirea cu lei” a fost ridicată în colțul Pieței Unirii. Subsolul avea atunci inclusiv o fântână, care mai poate fi văzută și astăzi, și câteva coșuri de aerisire, care intrau în piață. În anii 80, când Piața Unirii a fost reabilitată după proiectul arhitectului Șerban Sturdza, piața a fost ridicată, iar respectivele guri de aerisire a caselor, vitale de altfel pentru sănătatea acestora, au fost acoperite. În 2014, când a reînceput reabilitarea pieței, proiectul realizat tot de Șerban Sturdza prevedea descoperirea acestor guri. Profitând de șantierul din zonă, unul din proprietarii Clădirii cu lei s-a apucat și el de reabilitarea subsolului. Într-un capăt, a descoperit două hornuri de aerisire, pe care le-a curățat, redându-le, spune el, aspectul inițial. Cum acestea, însă, depășeau limita clădirii, intrând jumătate de metru în piață, omul a fost amendat de Poliția Locală cu 5000 de lei.

 

„A înlăturat pământul și restul de materiale care obturau aceste guri de ventilație. Acestea au fost obturate în timpul comunismului. A venit Poliția Locală și a constatat că s-au făcut lucrări, aceste coșuri de ventilație. Când le-au văzut în afara clădirii au spus «Stop! S-au făcut lucrări neautorizate». În timpul procesului a trebuit să dovedesc că nu s-au făcut lucrările. Nu am reușit să răstorn această prezumpție. A trebuit să plătim cei 5000 de lei care erau sancțiunea”, a declarat Laura Martonosy, avocatul proprietarului subsolului, Lucian Mihai Cristea.

 

Ea a precizat că acesta avea toate avizele necesare pentru lucrări, însă doar în interior. Cum însă subsolul comunică cu piața, nu a putut demonstra că proprietarul nu a făcut lucrări în plus față de cele de pe aviz, mai ales că instanța nu a cerut o expertiză.

 

Însă povestea nu se oprește aici, ci devine și mai aiuritoare. Recent, Primăria Timișoara l-a acționat în judecată pe Cristea, cerându-i să readucă lucrările la starea inițială. Problema este că, între timp, Piața Unirii a fost reabilitată, iar muncitorii, conform proiectului de reabilitare a pieței, au lăsat descoperite cele două guri de aerisire și le-au securizat cu un grilaj. Acest lucru înseamnă că, dacă Lucian Cristea pierde în instanță, va fi obligat să intervină pe un proiect realizat pe fonduri europene de Primăria Timișoara.

 

„Ne-am adresat primăriei să ne spună ce lucrări desființăm. Nu ni s-a dat răspuns. Primăria Municipiului Timișoara ne-a dat în judecată să desființăm acele lucrări. Suntem în situația de a fi puși să desființăm niște lucrări pe care nu le-am făcut noi, ci primăria, din bugetul Uniunii Europene și de care, teoretic, nu te poți atinge cinci ani”, a mai spus Martonosy.

 

Pentru că speța pare prea absurdă pentru a fi adevărată, instanța a cerut părerea unui expert, care, spune Martonosy, a concluzionat că lucrările în cauză nu există, starea inițială a clădirii, așa cum a fost ea gândită de arhitecții din secolul XVIII fiind cea din prezent.

 

O situație similară a existat și pe strada Ungureanu, aflată la doar câțiva metri depărtare. În timpul lucrărilor de reabilitare, aceste guri de aerisire de la subsolurile clădirilor din zonă au fost astupate de constructor. Atunci, însă, șantierul a fost oprit de cei de la Direcția de Cultură, care au cerut ca acestea să fie lăsate libere, pentru ca umezeala să poată fi ventilată din beciuri și să nu afecteze structura de rezistență a clădirilor.

 

Am încercat să obținem și un punct de vedere al reprezentanților Primăriei Timișoara vizavi de această situație, însă aceștia au preferat să nu comenteze subiectul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here