Vicepreședinte ALDE, deputat Marian Cucșa: „Protocolul publicat de CSM arată cum membrii Consiliului erau transformați în informatori ai SRI”

0
63

Cel de-al doilea protocol făcut public astăzi de către CSM este o nouă piesă care completează puzzle-ul privind modul de funcționare și de operare a statului paralel în România ultimilor ani. Aceste protocoale, care sunt scoase la lumină, devoalează un mod de funcționare anormal al statului român, în care legile au fost înlocuite sau suplimentate de înțelegeri între șefii unor instituții din justiție și serviciile de informații. Protocoalele secrete semnate între SRI și diverse instituții din justiție nu sunt doar lipsite de legalitate, ci ele contravin oricăror norme constituționale.

Protocolul publicat de CSM arată o disfuncționalitate majoră a statului de drept în România. Prin protocolul semnat între șefii SRI și CSM, membrii Consiliului deveneau informatori ai SRI-ului, lucru care contravine statutului magistraților. Este inadmisibil ca într-o democrație, într-o țară în care se presupune că principiile statului de drept sunt respectate, reprezentanți ai judecătorilor, ai procurorilor, aleși de către colegii lor să îi reprezinte în CSM, să fie puși în slujba serviciilor.

Descretizarea protocoalelor reprezintă doar începutul, pentru că trebuie văzut dacă protocoalele au adăugat excepții la lege, dacă pe baza acestora au avut loc condamnări ilegale și netemeinice. De asemenea, știm până la ora actuală că aceste protocoale au fost desecretizate, dar nimeni nu spune dacă ele își mai produc sau nu efectele. Aceste protocoale trebuie să fie anulate de instituțiile care le-au semnat.

Președintele Iohannis s-a arătat foarte preocupat de independența justiției atunci când a decis să atace legile justiției la CCR. Dacă este cu adevărat atât de preocupat de independența justitiei, atunci poate să ceară, în calitate de șef al CSAT, declasificarea și eliminarea protocoalelor secrete existente între servicii și instituții din justiție. Până acum lucrul acesta nu s-a întâmplat.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here