Colterm a scăpat de faliment! Va cumpăra certificatele verzi de la Termoficare Oradea

0
76

Societatea de termoficare a orașului, Colterm, a fost la un pas de faliment, însă a fost salvată în ultima clipă.

Astăzi, consilierii locali timișoreni s-au întâlnit în ședință extraordinară și au votat singurul proiect de pe ordinea de zi și anume graficul de plăți aferente contractului de achiziție a certificatelor de gaze cu efect de seră (EUA) încheiat de Colterm S.A. cu Termoficare Oradea S.A.

Marii poluatori, în general, marii producători de energie, trebuie să cumpere astfel de certificate pentru că sunt mari consumatori de energie și emit CO2, astfel sunt obligați să se conformeze până în data de 30 aprilie să predea un număr de certificate echivalent cu tonele de CO2 produse.

”Ele pot fi cumpărate pe parcursul unui an întreg, noi ne conformăm și facem pentru anul 2017. Ele trebuiau cumpărate în 2017 și nu le-am cumpărat fiindcă nu am avut bani, pentru că de fiecare dată prioritățile Coltermului erau gazul, cărbunele, salariile”, spune Emil Șerpe, directorul Colterm.

Dacă societatea de termoficare a orașului nu ar fi reușit să cumpere certificatele verzi până la data de 30 aprilie, Colterm risca o amendă uriașă din partea Uniunii Europene, care ar fi dus-o direct spre faliment.

Social democrații au votat proiectul, însă cu un amendament, care de altfel a fost aprobat.

”Am fost 100% pentru o acțiune și o decizie administrativă a Primăriei Timișoara și  Consiliului Local, pentru ca să evităm consecințele nefavorbaile, dezastruoase, pentru că imediat intra în insolvență Coltermul, asta însemna că pe vară nu se mai furniza apă caldă, iar în iarnă ar fi fost dezastru. Aproape 50.000 de mii de apartamente ar fi avut de suferit. Că se evităm acest lucru Grupul de consilieri PSD a susținut acest demers, cu criticile de rigoare, adică am criticat activitatea conducerii Colterm și a Primăriei Timișoara că ne-a pus în această situație, dar am depus și un amendament prin care Primăria Timișoara se obligă ca înainte de fiecare dată de 15 a lunii, până în septembrie, când e termenul final de plată către compania de termoficare Oradea, să dovedească prin ordin de plată și extras de cont că plătește către Colterm și Colterm la rândul său să dovedească prin extras de cont și ordin de plată că a plătit către Compania din Oradea. Aceste dovezi să fie aduse până în data de 15 a lunii când este termenul de plată către Consiliul Local, astfel încât să fim în cunoștință de cauză și să mai putem face ceva, dacă se poate face în caz că nu se plătește”, spune Dan Idolu, consilier local PSD.

Valoarea certificatelor verzi de care are nevoie Colterm este de 3.447.360 de euro.

zonia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here