Problema creșelor, în atenția municipalității! Ce se va întâmpla din toamnă?

0
30

Creşterea numărului de solicitări pentru înscrierea copiilor la creşe (646 de cereri în etapa cererilor de intenţie din luna mai, etapa de înscriere propriu-zisă fiind în derulare), faţă de numărul limitat de locuri (205 în 13 unităţi) a intensificat demersurile municipalităţii pentru realizarea de noi creşe.

O soluție o reprezintă reamenajarea unor clădiri cu fonduri de la bugetul local, care vor fi redate circuitului funcţional, odată cu începerea anului şcolar 2017 – 2018.

Mai exact, se reabilitează şi amenajează spaţiile nefolosite de la Grădiniţa cu program prelungit PP 37 din Calea Aradului nr. 38 pentru o nouă creşă, valoarea estimată a lucrărilor fiind 175.000 lei (fără TVA). Vor fi utilizae și spaţiile nefolosite de la Grădiniţa cu program normal PN7 din zona Pieţei Nicolae Bălcescu, strada Independenţei nr. 18 pentru o nouă creşă, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 110.000 lei (fără TVA). Totodată se refuncţionalizează şi amenajează spaţiile nefolosite din incinta Grădiniţei cu program prelungit PP 27 de pe str. Brânduşei nr. 15  în spaţii pentru creşă, valoarea estimată: 140.000 lei (fără TVA). În total vor fi 170 de noi locuri în creşe realizate în acest an cu fonduri de la bugetul local.

Pe de altă parte, o soluție o reprezintă și realizarea de construcţii noi tip creşă cu fonduri de la Uniunea Europeană. Primăria a analizat necesitatea înfiinţării a două creşe, una în zona de nord a oraşului şi una în zona de sud a oraşului, ambele fiind construcţii noi. Biroul clădiri, terenuri şi dotări diverse a identificat 3 terenuri: I.I. de la Brad nr. 1/E, strada Prahova nr 12 şi un teren de 8000 mp pe strada Bogdăneştilor. S-a mai avut în vedere un teren pe strada N.D.Cocea, dar care deocamdată nu este dezmembrat. Au mai fost identificate şi 2 grădiniţe care pot fi transformate în creşe:grădiniţa din strada Ţebea nr.12(Blaşcovici) şi fosta şcoală/ grădiniţă din zona Freidorf. Biroul Proiecte Diverse va demara realizarea documentaţiei pentru achiziţia serviciului de proiectare a noii construcţii în Calea Lipovei, urmând să fie decisă locaţia celei de-a doua construcţii. Finanţarea se va face prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4: “Creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă” prin care se pot finanţaconstrucţia/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară (creşe) şi preşcolară (grădiniţe). Costul estimativ al construcţiei unei creşe noi este de aproximativ 2 milioane de euro (alocarea pentru Timişoara este de 3,5 milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here