Timișoara este în aceste zile gazda unui eveniment științific de mare anvergură. Conferința are loc în perioada 25 – 28 aprilie, bucurându-se de Înaltul Patronaj al Președintelui României. Evenimentul este de o deosebită importanță în lumea academică, deoarece își propune să reunească cele mai efervescente minți românești din zona cercetării științifice și a învățământului superior din întreaga lume.
Dincolo de latura sa științifică, „Diaspora și Prietenii săi 2016” contribuie considerabil la creșterea vizibilității Timișoarei pe plan internațional și are capacitatea de a genera proiecte și parteneriate educaționale, sociale și economice pe termen lung.“UVT s-a angajat printr-o serie de demersuri strategice să contribuie la identificarea soluțiilor necesare, bunăstarii societății și să devină o referință în mediul universitar. Organizarea acestei conferințe reprezintă un pas important făcut de UVT în această direcție. Ne interesează două teme importante: calitatea învățământului superior și cariera universitară. Avem nevoie de universități valoroase care pot să contribuie ca soluții la problemele societății. Ce putem facem fiecare dintre noi pentru a crea condițiile reîntoarcerii în România a celor care au făcut performanță în lumea științifică și universitară? Avem cercetători valoroși din România și din Diaspora într-un oraș universitar recunoscut pentru calitatea vieții și pentru competitivitatea economică. Vrem ca Timișoara să devină o destinație pentru remigrarea cercetătorilor din Diaspora Știintifică”, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Conferința este organizată sub forma a 21 de workshop-uri exploratorii care acoperă domenii extrem de diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, la științele inginerești și medicale până la științe sociale și umane.
Potrivit organizatorilor, s-au înscris aproape 800 de cercetători de prim rang din peste 30 de țări. Participanții vin din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, și, desigur, România.
Prezentările lor și dezbaterile la care vor participa sunt găzduite atât de către Universitatea de Vest din Timișoara, cât și de către Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, co-organizatori ai acestui eveniment.
La evenimentul de astăzi, printre invitații de seamă, au fost prezenți președintele României Klaus Iohannis, ministrul Educației, Adrian Curaj, președintele filialei Timișoara a Academiei Române, prof. univ.dr.acad. Ioan Păun Otiman, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Știintifică și Inovare, prof.univ. dr. Mihai Dima, ministrul delegat pentru Relația cu Românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, rectorul UPT, Viorel Șerban, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, primarul Timișoarei, Nicolae Robu și Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan Selejan.
“Salut sprijinirea legaturilor dintre cercetatori si profesori romani dinauntrul si dinafara granitelor. In contextul unei conferinte de inalta tinuta in care avem cu totii acelasi tel, un nou pas spre transformarea Romaniei intr-un stat puternic si prosper. Astazi, educatia si cercetarea trec dincolo de frontierele nationale. Practic, ne dorim conectarea elitelor romanesti din jurul lumii pe domenii”, a precizat seful statului, Klaus Iohannis.
La rândul său, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Viorel Șerban,a amintit de Proclamația de la Timișoara: “Alegerea Timișoarei ca gazda a acestei conferințe Diaspora în Cercetarea Știintifică devine firească și așteptată, pentru că poate fi privită și ca un gest de apreciere și recunoștiință adusa acelora care în martie 1990 din balconul acestei monumentale clădiri, într-o zi ploioasă ca aceasta aveau să lanseze Proclamația de la Timișoara. Am să citez câteva pasaje: <<După căderea dictaturii au fost invitați în țară toți românii plecați în exil pentru a pune umărul la reconstrucția României. Unii s-au întors, alții și-au anunțat intenția de a o face. Din păcate, s-au găsit și oameni care să-i hulească și să-i califice trădători>>. Exilul românesc înseamnă sute de profesori eminenți care predau la cele mai mari universități din lume, mii de specialiști, zeci de mii de muncitori calificați în tehnologii avansate. Timișoara îi așteaptă cu dragoste, sunt compatrioții nostri și azi mai mult ca niciodată avem nevoie de competența lor. Spuneam că acest mesaj se dorește un optimism, pentru ca așa cum spunea Andrei Pleșu într-un frumos eseu <<Dacă-ți acorzi un cât de mic răgaz, dacă arunci o privire în jur curioasă și nepătimașă vei găsi destule argumente să te bucuri. Lucrurile încă funcționează>>”, a transmis rectorul UPT, prof. univ. dr. Viorel Șerban.
Pe parcursul celor 3 zile se vor desfășura 21 de workshop-uri exploratorii, care acoperă domenii extrem de diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, științe inginerești și medicale, până la științe sociale și umane. Fiecare sesiune de lucrări are o secțiune specială dedicată viziunii asupra sectorului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru orizontul de timp 2030, în contextul dezbaterii naționale „România Educată” – demers inițiat de Adminstrația Prezidențială și susținut de Ministerul Educației.
Universitatea Politehnica Timișoara, în calitate de co-organizator, va găzdui în spațiile noii Biblioteci 5 dintre cele 21 de workshop-uri din program. Totodată, Politehnica va prezenta în premieră participanților la workshop-urile tehnice Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, în vederea dezvoltării unor parteneriate de cercetare care să valorifice infrastructura de ultimă generație a Institutului.