În perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017 Timișoara va deține titlul de Capitala Tineretului din România. Timp de un an de zile, accentul se va pune pe tineri prin activități dedicate lor, create de tineri pentru tineri.
Înainte de a da drumul oficial programului CHECK-OUTimișoara – Capitala Tineretului din România, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș invită tinerii și organizațiile non-guvernamentale la două consultări pe tema programului de activități pe care aceștia doresc să îl vadă pe parcursul anului în cadrul programului.
Astfel, sunt căutate idei, activități, proiecte, evenimente, orice fel de contribuție care să facă din CHECK-OUTimișoara un program al tuturor tinerilor din Timșoara și care să îndemne la reconectarea dintre tineri și orașul lor. Consultarea publică dedicată tinerilor va avea loc luni, 18 aprilie, începând cu ora 17:30, la sediul INCUBOXX. Condițiile de participare a tinerilor în cadrul cafenelei sunt: vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani; locuiește la momentul consultării în Timișoara sau în zonele limitrofe Timișoarei, dar studiază/muncește în Timișoara; neafiliat unei organizații non-guvernamentale/asociații/fundații/grup informal/partid politic.
Pentru participare se completează următorul formular online: https://goo.gl/rsDAPN.
Consultarea publică dedicată ONG-urilor și stakeholderilor va avea loc miercuri, 20 aprilie 2016, începând cu ora 17:30, la sediul INCUBOXX (str. Circumvalațiunii nr. 2-4). Condițiile de participare a tinerilor în cadrul cafenelei sunt următoarele: reprezintă o organizație/instituție implicată în proiecte de tineret în Timișoara și/sau în zonele limitrofe; organizația reprezentată are o idee de proiect (care nu a mai fost implementat în trecut) care poate fi realizată în cadrul Programului Timișoara Capitala Tineretului din România.
Pentru participare se completează următorul formular: http://goo.gl/forms/eKlyRzyOH3.
Timișoara este Capitala Tineretului din România în baza unui parteneriat între o organizație nonguvernamentală, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, o instituție publică, Primăria Municipiului Timișoara, și un partener privat, Banca Comercială Română (BCR). Conceptul care stă la baza programului Timișoara Capitala Tineretului din România este reconectarea, restabilirea legăturii dintre tineri și orașul lor, prin acțiuni în comunitate și în spații deschise. Sloganul programului este CHECK-OUTimisoara, cu două interpretări semantice, una pentru grafia în engleză și una pentru grafia în română. CHECK-OUT – îndemnul Timișoara Capitala Tineretului din România adresat tinerilor, el putând fi tradus prin verifică, inspectează, cunoaște-ți orașul!, dar și prin a ieși din spațiile închise, în stradă sau în natură pentru a fi cu ceilalți tineri, pentru a interacționa și a produce rezultate pentru tine și pentru comunitate. Ce Caut (în) Timișoara? – grafie în limba română – este întrebarea pe care și-o pun tinerii din oraș pentru a-și găsi identitatea și a stabili legătura necesară cu comunitatea și cu orașul lor și e întrebarea la care programul va oferi cadrul pentru obținerea unui răspuns. „Pentru a fi mai aproape de realitățile resimțite de tinerii și organizațiile nonguvernamentale din Timișoara, ne-am gândit să realizăm două consultări la nivelul orașului prin care să aflăm care sunt dorințele tinerilor, ce idei de activități, evenimente și campanii au, dar și cum și-ar dori să arate Timișoara pe parcursul următorului an”, transmite Simona HERCZEG, coordonator CHECK-OUTimișoara – Capitala Tineretului din România.