Șanse mai mari pentru atragerea studenților străini de a studiz la UVT. Asta încearcă să realizeze conducerea mediului academic universitar.
Un instrument mult așteptat și util pentru promovarea ofertei de programe de studiu ale universităților românești, unei audiențe internaționale. Este vorba despre platforma StudyinRomania (www.studyinromania.gov.ro) lansată la sfârșitul săptămânii trecute de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Asemănătoare unor platforme similare din state europene, platforma StudyinRomania este unul dintre instrumentele prin care Universitatea de Vest speră să atragă la Timișoara cât mai mulți studenți străini.
Universitatea de Vest din Timișoara a participat direct în testarea platformei pilot și consultările cu echipa de lucru în vederea îmbunătățirii acesteia, precum și la celelalte activități din cadrul proiectului ce vizau internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior din România, dezvoltându-și în acest cadru strategia de internaționalizare. Mai mult, proiectul IEMU a avut la bază o evaluare din anul 2013 a stării universităților din România în ceea ce privește internaționalizarea, realizată de UEFISCDI, în cadrul căreia UVT a reprezentat un studiu de caz și model de bune practici. “Universitatea de Vest din Timișoara a înțeles că internaționalizarea învățământului superior nu este doar retorică, ci necesită eforturi susținute și sustenabile, iar unul dintre obiectivele noastre în acest sens este continua dezvoltare a unor programe de studii cu o curriculă puternic internaționalizată, cât și recrutarea unor candidați din străinătate pentru a deveni studenții ei”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.
În cadrul conferinței de lansare a platformei StudyinRomania, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a fost invitat ca speaker și a subliniat importanța acestui instrument ce poate sprijini universitățile, însă care nu le va înlocui eforturile de promovare în străinătate: „Platforma este o oportunitate pentru universitățile din România, trebuie sa profităm de noile facilități. Este ca un vehicul care ne aduce cât mai aproape de ceea ce ne dorim. Acest instrument se adaugă demersurilor noastre de internaționalizare, de atragere a studenților de peste graniță. UVT, Timișoara, le poate oferi aceeași experiență educațională și socială ca în alte universități și orașe europene.”
Universitățile vor primi invitații din partea UEFISCDI pentru a-și crea profilul pe platforma StudyinRomania. În cadrul aceleiași conferințe și al aceluiași proiect a fost lansată si platforma ERRIS, ce vizează promovarea cercetării românești la nivel național și global.