Casa Muhle este lăsată de izbeliște și de autoritățile județene

0
393

CASA MUHLE

Casa Muhle este lăsată de izbeliște și de autoritățile județene. Imobilul care a aparținut florarului Wilhelm Muhle stă în continuare în paragină. Primăria Timișoara a refuzat să cumpere imobilul de la actualii proprietari, care au lăsat să se distrugă acest monument istoric și continuă lupta cu ei în instanță. Monumentul istoric al Timişoarei a ajuns într-un stadiu avansat de degradare după ce proprietarii, un cunoscut clan de romi din oraș, i-au demolat parţial acoperişul în 2012.

Astăzi, în ședința de plen a CJ Timiș, consilierul Marius Martinescu a iniţiat un proiect de hotărâre care prevede implicarea CJ în exproprierea Casei Muhle. Proiectul nu a trecut de votul consilierilor judeţeni, care nu au vrut să se implice în acest proiect, în condiţiile în care există procese pe rol cu proprietarul. Președintele CJ Timiș, explică: “CJ nu a vrut să intre într-o situație care este neclară din punct de vedere juridic a Primăriei Timișoara, pe care trebuie să și-o regleze. Primăria a dat autorizație pentru reparații, pentru construcția respectivă, există un proces al PMT vizavi de patrimoniul de pe Mihai Viteazul nr. 3, care trebuie să se pronunțe. Apreciez inițiativa Asociației Salvaţi Patrimoniul Timişoarei în ceea ce înseamnă Casa Muhle. Suntem de acord în ideea în care există un viitor proprietar –  Primăria, asociația – să ne putem considera parteneri în această asociere, în condiții normale”, spune Titu Bojin, șeful Consiliului Judeţean Timiş.

Reprezentanţii Asociaţiei “Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” au fost prezenţi la şedinţa de azi tocmai pentru a-i convinge pe consilierii judeţeni de importanţa acestui obiectiv de patrimoniu. „Este un proiect important pentru Timişoara. Să ne aducem aminte că CJT a aprobat finanțarea Catedralei Neamului de la Bucureşti cu 45.000 de euro. Câţi dintre timişeni se vor duce să se închine la această biserică? Cu acei bani putem face ceva important pentru judeţul nostru. Este posibil ca oamenii să iasă în stradă dacă votul este negativ. Dosarele penale şi acţiunile în civil pe care Primăria le are cu proprietarul nu au legătură cu acest proiect. E vorba de un proiect al societăţii civile, pe care l-a preluat un consilier judeţean. CJ este singura instituţie competentă să demareze exproprierea pe raza judeţului”, transmite Adina Murgilă, reprezentantul Asociaţiei „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei”.În 2013, Consiliul Județean Timiș a anunțat că nu dorește să-și exercite dreptul de preemțiune asupra Casei Muhle. La vremea respectivă, proprietarul Ionel Stancu cerea 2,5 milioane de euro pe imobil.

Primăria Timişoara a trimis în judecată proprietarul, iar în iunie 2014 municipalitatea primea câştig de cauză în acțiunea în care voia să-l oblige pe proprietar să readucă imobilul la starea inițială. Anul acesta însă, în 11 martie 2015, Tribunalul Timiș admis apelul făcut de Ionel Stancu la sentința din 2014, iar procesul nu a fost finalizat nici acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.