Castelul Nakó, situat în centrul orașului Sânnicolau Mare, a fost construit în anul 1864, pentru contele Kálmán Nakó, în stil neoclasic și plasat în mijlocul unui parc cu arbori de esență rară.
Nakó este numele maghiarizat al lui Nacu. Provine dintr-o familie de aromâni veniți din Grecia și stabiliți în Banat. Frații Nacu, Hristu și Chiril, care făceau parte din cea mai vestită familie nobiliară din nordvestul județului Timiș-Torontal în secolele XVIII-XIX, cea a grofilor Nacu, au trecut la catolicism și s-au maghiarizat, luându-și nu mele de Nakó Kristóf și Cziril. Aceștia au cumpărat domeniul de la Sânnicolau la o licitație, în anul 1781, pe care în 1864 s-a început construcția castelului.
ISTORIE…
Clădirea, străjuită de un turn în stil medieval, are 99 de încăperi. Pe vremea sa da maximă prosperitate, în castel se afla o bibliotecă cu 5 000 de volume, picturi, staui, mobilă sculptată, porțelanuri rare, scrisori de la Deák Ferenc, Franz Liszt și Richard Wagner. Valorile din castelul conților Nako au dispărut imediat după Primul Război Mondial, când Banatul, pentru scurt timp, s-a aflat sub ocupație sârbească, apoi franceză. După Primul Război Mondial, în castel s-a organizat prima școală agricolă din România, pentru ca în 1941 să devină sediu legionar și apoi cazarmă-depozit de armament.
După al Doilea Război Mondial, îintre anii 1949 – 1951 în castel a funcționat o școală de tractoriști iar în anii 1953-1955 o școala agricolă. În 1975, Primăria Sânnicolau Mare a organizat în castel Muzeul „Béla Bartók”, pe care l-a inaugurat în 1981. Tot în anii ’80, în castel a funcționat și Casa Pionierilor. După Revoluția Română din 1989, a devenit discotecă și club de calculatoare. Apoi în castel s-a organizat Casa de cultură și muzeul orașului. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Timiș.
REBRANDING
Una dintre bijuteriile arhitecturale din Banat isi va recapata stralucirea de odinioara. Castelul Nako, din Sannicolau Mare, construit in 1864, va fi reabilitat cu bani europeni. Primaria a reusit sa obtina de la Bruxelles finantare pentru restaurarea monumentului istoric, dar si pentru rascumpararea acestuia de la vechii proprietari.
Neglijat decenii de-a randul, castelul Nako ajunsese o ruina. La fiecare ploaie, apa se infiltra in pereti si a fost afectata structura de rezistenta. In urma lucrarilor, totul va fi restaurat.
In unele incaperi se pusese gresie si faianta, pe care muncitorii le-au indepartat, pentru ca totul sa arate ca odinioara.
Sebastian Susaru, diriginte de santier: “Vor fi culori placute, cu tenta imperiala, culori pastel. O reabilitare de castel nu inseamna doar culoare, ci inseamna o insanatosire intr-un fel sau altul.”
Castelul a fost construit in 1864 de contele Nako, care facea parte din cea mai vestita familie nobila din vestul tarii, la acea vreme. Cladirea este pazita de un turn in stil medieval, iar inainte de Primul Razboi Mondial gazduia o colectie de picturi, statui si sculpturi, care acum sunt insa de negasit.
De-a lungul timpului, imobilul a avut mai multi proprietari. Ultimii au fost despagubiti cu bani europeni ca sa cedeze imobilul primariei.
Danut Groza, primarul orasului Sannicolau Mare: “Am negociat, ei au inteles practic ca nu aveau foarte multe variante in a folosi castelul, avand in vedere ca este o cladire istorica. Nu o puteau transforma in locuinta sau spatii comerciale. Destinul final e de a-l inscrie intr-un circuit turistic.”
Fostii proprietari au primit 200.000 de euro, iar valoarea lucrarilor de restaurare se ridica la 700.000 de euro. Castelul va putea fi vizitat de turisti din toamna acestui an.
surse: PROTV si Wikipedia