Endometrioza sau „ucigașul silențios”

1
768

operatie-de-endometrioza-laparoscopica-750x498

Endometrioza este o boală puțin cunoscută în România. Aceasta este a doua cauză de infertilitate la vârstă tânără. Partea pozitivă este că și într-o asemenea situație o sarcină se poate dezvolta normal.

Endometrioza presupune existența în afara cavității uterine a țesutului endometrial, mucoasa care tapetează în mod normal, cavitatea uterină. Opt până la 10 milimetri este grosimea normală a acestei mucoase, în momentul eliminării. În alte faze ale ciclului menstrual, aceeași grosime poate sugera boli. E normal să o găsim doar în interiorul uterului. Uneori este prezentă în tot abdomenul.

Ecografia transvaginală nu semnalează diagnosticul decât atunci când boala este avansată. De aceea, medicii insistă ca pacientele să facă markerul tumoral CA 125. Anumite valori indică prezența țesutului uterin în alte locuri din abdomen. Boala poate fi diagnosticată cu certitudine prin examen anatomo – patologic, popular, biopsie. Se face laparoscopic. Un instrument optic, care este și bisturiu, se conectează la un ecran și astfel intervenția este precisă. După aceasta, sarcina poate apărea prin tratament.

Singurul centru din țară dedicat operației pentru endometrioză este la Timișoara și este coordonat de medicul Voicu Simedrea. Acest centru își propune atât tratamentul chirurgical al formelor avansate de endometrioză, cât și instruirea deopotriva a medicilor de familie și a pacientelor, cu privire la depistarea și profilaxia endometriozei.

Conform statisticilor, cifrele sunt alarmante, incidența bolii este undeva la 15-18 % la femeile active hormonal, din care 40% au boală gravă. În România sunt 480 mii de paciente bolnave de endometrioză, din care jumătate au endometrioză profundă. “Nu le putem oferi mai nimic la nivel de sistem. Adică nu avem chirurgici specializați, grupuri de suport. Pacienta cu endometrioză cronică va trebui consiliată și urmărită pentru tot restul vieții”, spune coordonatorul centrului, medicul Voicu Simedrea.

Endometrioza este o boală cronică frecventă, care poate fi controlată. Tratament, însă, nu există.

1 COMENTARIU

  1. Din pacate sunt putini medici specializati in endometrioza, iar aceasta boala iti poate distruge cu adevarat viata. Ea este intalnita la foarte multe femei tinere din pacate. Asemenea centre cu siguranta trebuie sa fie mai multe
    . La Timisoara gasim medici cu adevarat profesionisti pe care eu personal ii admir.
    ( 24 ani operata Laparoscopic endometrioza)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.