Parcul Dendrologic din Gurahonț, judetul Arad, a fost “adoptat” de două universități din Timișoara și una din Oradea. UVT, împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Universitatea din Oradea au preluat în co-administrare Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva” aflat în proprietatea Consiliului Local al comunei Gurahonț, județul Arad. Principalul scop ține de dezvoltarea cercetării științifice în domeniul protecției mediului înconjurător și conservării biodiversității, precum și de dezvoltarea parcului ca obiectiv de interes public.
Astfel că Parcul Dendrologic din Gurahonț va fi îngrijit pentru următorii 49 de ani, de Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și Universitatea din Oradea. “Am început deja să fim colaboratori, în ceea ce privește administrarea Parcului Dendrologic și sper să devenim parteneri buni, în adevăratul sens al cuvântului, astfel încât acest parc să devină un adevărat brand al ținutului. Avem în fața noastră, metaforic vorbind, o piatră prețioasă neșlefuită care așteaptă să devină o bijuterie, prin munca noastră, în comun”, spune primarul comunei Gurahonț, Ana Moțica.
Parcul are o suprafață de teren de 4.2 hectare și o parcelă de teren cu vegetație forestieră de 7.4 ha, precum și o clădire cu capacitate de cazare pentru studenți de 50-60 de locuri. Astfel, se dorește realizarea unor investiții care să vizeze reamenajarea terenului și a clădirilor aparținătoare parcului și care să ducă la popularizarea parcului în calitatea sa de obiectiv de interes public privind biodiversitatea existentă. Spațiul va fi valorificat și prin organizarea de stagii de practică sau de cercetare de specialitate ai căror beneficiari să fie cadre didactice, cercetători și studenți, prin organizarea de ateliere de lucru, a unor școli de vară, seminarii, precum și a cantonamentelor sportive.
Preluarea în administrare a Parcului Dendrologic „Arboretum Sylva” de către cele trei instituții de învățământ superior constituie un beneficiu atât pentru acestea, cât și pentru comunitatea locală. “Acest tip de colaborări face parte din politica noastră instituțională și are ca scop pregătirea viitorilor specialiști prin activități practice și activități de cercetare-dezvoltare, parteneriatul constituind un punct de întâlnire între instituții. Inițiativa reprezintă un plus de valoare în practica studenților, în cercetare și ne apropie de comunitate”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Un prim pas în vederea implementării tuturor acestor activități a fost realizat în luna martie a acestui an când un număr de 20 de studenți ai Facultății de Chimie, Biologie și Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara au desfășurat activități de voluntariat în cadrul parcului în vederea executării unor lucrări specifice de întreținere.
Considerat unic în Europa datorită numărului mare de specii rare care îl populează, Parcul Dendrologic din Gurahonț a fost lăsat în paragină. Conceput inițial ca zonă de agrement, parcul a fost lăsat în ultimii ani în paragină. La un moment dat a fost preluat de Universitatea din Oradea, care l-a transformat în “material didactic”, dar care, din motive financiare nu a mai putut să îl administreze. “Mă bucur că am reușit să găsim o formulă care să dea putere administrației și nu doar administrației parcului ci și activității de cercetare. Nu este deloc ușor să gestionezi un asftel de patrimoniu, pentru că înseamnă investiție în infrastructură, pasiune din partea colegilor noștri și desigur, oportunități de dezvoltare și de cercetare aplicabile”, afirmă rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău.
Administrarea parcului este costisitoare, doar pentru întreținerea lui minimală fiind necesară o sumă de aproximativ 5.000 de euro pe lună. “Avem un program de studiu în domeniul protecției mediului, avem Silvicultură, Peisagistică, cel puțin aceste trei specializări fiind beneficiarii direcți ai acestui parteneriat. Este vorba despre studenți, cadre didactice și cercetători. De asemenea sunt aspecte conexe care aduc beneficii și altor specializări, cum ar fi Managementul, Devoltarea Rurală și chiar zona de Agricultură”, spune rectorul Universității de Științe Agricole din Timișoara, Paul Pârșan.