Ziua împotriva violenței asupra copilului este marcată astăzi și la Timișoara. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Timiș, organizează o campanie cu rol de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului şi de informare a cetăţenilor cu privire la existenţa Telefonului Copilului – 0256-983. În acest sens, cu sprijinul financiar al CJT au fost realizate afișe și stickere cu Telefonul Copilului, destinate copiilor. Aceste materiale vor fi distribuite în judeţul Timiş, ele fiind destinate copiilor din şcoli, asistenţilor sociali din mediul rural, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane de referinţă din cadrul comunităţii locale.
“Azi am fost, împreună cu colegii mei și cu reprezentanții ISJ Timiș, în câteva școli din Timișoara. Am discutat cu mai multe clase de elevi, cărora le-am povestit ce înseamnă violența asupra copilului, cum poate fi prevenită și cui ar trebui să se adreseze în cazul în care sunt victime ale neglijării/vioenței. Copiii s-au arătat foarte interesați de subiect, discuțiile au fost interactive, cei mici intervenind ori de câte ori au avut neclarități sau au dorit să-și expună punctul de vedere”, spune Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș.
Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită pretutindeni: violenţa fizică, neglijarea, violenţa sexuală, practicile tradiţionale dăunătoare, violenţa psihologică (insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională). Aceasta se întâlneşte şi în şcoli şi în alte servicii educaţionale şi poate veni din partea cadrelor didactice, elevilor sau persoanelor din afara şcolii, manifestandu-se sub forma de pedepse fizice sau psihologice, intimidare, ameninţare cu arme. În comunitate sunt întâlnite, cel mai adesea, forme de violenţă împotriva copiilor care trăiesc pe stradă.
În cadrul campaniei „Bătaia nu e ruptă din rai”, iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost propus Parlamentului României proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi împotriva Violenţei asupra Copilului în România. Legea a fost votată de către ambele camere ale Parlamentului, numeroşi parlamentari considerând-o binevenită în condiţiile în care, de secole, mentalitatea românilor încurajează, într-o mare măsură, violenţa asupra copiilor. Legea a fost promulgată prin decretul nr. 1452 din 28 decembrie 2006.
Conform statisticilor, în Timiș s-au înregistrat 21 de cazuri de abuz fizic în 2014, iar în acest an, în perioada ianuarie-aprilie 5 cazuri. În total, anul trecut au fost confirmate 665 de cazuri, iar în 2015, 194 de cazuri. Plasament în regim de urgență, adică luați copiii din familie, în 2014 , au fost înregistrate 122 de cazuri, iar în acest an – 45 de cazuri.
Pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat ”Telefonul copilului”. Numărul de telefon 0256-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să ne sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.
(Foto: arhivă)