Cel mai performant laborator de analiză a compoziţiei corporale din ţară funcţionează la Timişoara

0
283

Conferinta Nationala de Biofizica 06

Premieră în România! Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timşoara beneficiază de unul dintre cele mai performante laboratoare din ţară. Este vorba despre Laboratorul de Analiza a Compoziției Corporale, dotat cu aparatură de ultimă generaţie.

Acesta măsoară procentul de grăsimi din corp, fără a expune persoana testată unor factori fizici sau chimici nocivi. Rezultatele obţinute permit estimarea necesarului total de energie al organismului. Aparatura a fost cumpărată din fondurile proprii ale universităţii şi este folosită pentru studiul compoziţiei corporale, atât în cazul persoanelor sănătoase cât şi a celor cu difuncţii metabolice. Practic, se măsoară procentul de grăsimi din corp, fără a expune persoana testată unor factori fizici sau chimici nocivi.

Rezultatele obţinute permit estimarea necesarului total de energie al organismului. “Tot ce trebuie să facă cei interesați este să vină la laborator, să se costumeze în costum de baie, după care intră într-o incintă ermetică. Se închide ușa și timp de 50 de secunde aerul din jurul corpului este comprimat periodic, dar nu se simte nicio diferență de presiune și apoi afli rezultatul”, spune prof. dr. Adrian Neagu, coordonatorul Disciplinei de Biofizică din cadrul UMF.

bod_pod_

Acest laborator este folositor pentru că oferă informații de mare interes pentru managementul masei corporale și pentru managementul unor tratamente care au de a face cu probleme de nutriție, precum sindromul metabolic, insulinorezistența. “Analiza compoziției corporale joacă un rol esențial în monitorizarea eficacității antrenamentelor în cazul sportivilor de performanță, precum și în studiul impactului asupra unor schimbări în stilul de viață al oricărei persoane. Astfel, noul laborator va oferi date vitale pentru prevenția și tratamentul obezității și a altor boli cu implicații metabolice”, a mai explicat medicul Adrian Neagu.

Începând din toamna acestui an, Laboratorul de Analiză a Compoziției Corporale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara va oferi serviciile sale contracost. Tarifele pentru o analiză cu sistemul Bod Pod încep de la 120 de lei. Universitatea de Medicină a investit, din bugetul propriu, peste 100.000 de euro pentru realizarea Laboratorului de Analiză a Compoziției Corporale.

Inaugurarea Laboratorului s-a desfăşurat în cadrul Conferinţei Naţionale de Biofizică, o manifestare ştiinţifică la care participă cercetători din ţară, dar şi din Austria şi Ungaria.

Conferinta Nationala de Biofizica 01

Conferinta Nationala de Biofizica 11

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.