Profesorul Peter George Oliver Freund, fizician american de origine română, născut la Timișoara a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului. Datorită activitaţii ştiinţifice, academice și socio-culturale întreprinsă, Peter George Oliver Freund a contribuit la promovarea imaginii municipiului Timişoara în ţară şi în străinătate.“Propunem acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara Peter George Oliver Freund, pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului Timişoara în lume. Este o onoare pentru noi”, spune edilul Nicolae Robu.
Profesorul emerit doctor Peter George Oliver Freund de la Institutul Enrico Fermi din cadrul Universităţii din Chicago este absolvent al Colegiului Naţional „C. D. Loga” din Timişoara (1953). În perioada studenţiei la Facultatea de Electrotehnică a Politehnicii dinTimişoara a participat la manifestaţiile anticomuniste organizate de studenţi în 1956, fiind arestat.
În anul 1959, după absolvirea cursurilor Politehnicii, a emigrat la Viena. După ce a obţinut titlul de doctor în fizică la Viena în anul 1960, a urmat specializarea post-doctorat la Universitatea din Geneva şi la Institutul pentru studii avansate din Princeton. Din anul 1965 este profesor la Universitatea din Chicago. Este membru al „American Physical Society” şi doctor honoris causa al Universităţii de Vest din Timişoara (1996).
În timpul îndelungatei sale cariere de profesor şi cercetător ştiinţific dr. Peter Freund a adus importante contribuţii în fizica teoretică, în principal în domeniul teoriei corzilor („string theory”), al teoriei monopolului magnetic, al teoriei cuantice a gravitaţiei, al geometriilor necomutative.
Pe lângă lucrările ştiinţifice, dr. Freund a scris şi lucrări literare. „Convorbiri peste Atlantic” (lucrare realizată în colaborare cu scriitorul Radu Ciobanu – un fost coleg de liceu), „Viaţa amoroasă a unui Gary Cooper evreu”, „Crucea lui Koloman” sunt câteva dintre titlurile ce poartă semnătura sa.
După revoluţia din 1987, Peter George Oliver Freund a revenit de multe ori în Timişoara, reluând activ prieteniile şi colaborările întrerupte de evenimentele istorice.