Douăzeci de zimbri vor ajunge în această lună în Munții Țarcu, în cadrul proiectului WWF de repopulare a zonei. Animalele care vor ajunge în apropiere de localitatea Armeniş provin din opt rezervații din Elveția, Germania, Belgia și Franța.
Turmă va trece printr-un proces de adaptare treptată, astfel că vor sta într-un țarc de aclimatizare până la eliberarea în sălbăticie, în toamna acestui an.
Până în 2019, organizaţia WWF România și-a propus crearea unei populații stabile de 185 de zimbri liberi în Carpații Meridionali. În zece ani, numărul acestora din Banat ar putea ajunge la 500 de exemplare.
În 1996 a fost clasificat ca specie în pericol. Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Zimbri trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi.
În România, zimbri pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagră de la Bucșani, Dâmbovița (cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare), în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște și, un singur exemplar, la Grădina Zoologică din București.
(Foto: arhivă)