Soluții IT inteligente pentru un management mai bun al apei

0
234

 icewater_loggeri_1

Aproximativ treizeci de specialiști de la mai multe institute europene de educație și cercetare s-au reunit în aceste zile la Aquatim. Totul a fost posibil în cadrul unui proiect, care și-a propus să demonstreze potențialul soluțiilor inteligente de comunicații pentru îmbunătățirea managementului apei.

Proiectul, numit „ICT Solutions for Efficient Water Resources Management” (Soluţii IT pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă), sau, pe scurt, ICe Water,  are un buget total de 4,7 milioane de Euro, din care 3 milioane nerambursabili, se derulează începând din anul 2012 și se va finaliza în toamna acestui an.

Partenerii proiectului s-au reunit la Timișoara, în cadrul adunării generale bianuale, pentru a discuta aspecte legate de stadiul proiectului și rezultatele obținute. Evenimentul include și un curs de modelare a rețelelor, pentru salariați ai companiilor de apă din Romania, susținut de experți ai institutului olandez de cercetare Unesco-IHE, partener ICe Water. Cursul are o durată de cinci zile și este gratuit.

icewater_loggeri_5

În Timișoara, proiectul s-a concretizat prin instalarea, într-o zonă pilot din rețeaua de distribuție a Timișoarei, a unor senzori, care transmit date privind consumul, debitul și presiunea. Din analizarea datelor colectate se pot desprinde concluzii legate de funcționarea rețelei și comportamentul tipic de consum al sistemului respectiv. Toate acestea pot ajuta compania de apă să ia măsuri pentru optimizarea exploatării.

icewater_loggeri_3

Alături de Aquatim, în proiect sunt implicate Siemens AG și K&S GmbH Projektmanagement din Germania, Toshiba Research Europe Ltd, din Marea Britanie, Consorzio Milano Ricerche și Italdata SPA, din Italia, Unesco-IHE, din Olanda, Institute of Communication and Computer Systems, din Grecia, şi compania de apă din Milano, Metropolitana Milanese, care are, de asemenea, o zonă pilot de monitorizare, în propria rețea de distribuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.