Premieră în România: transplant de celule stem la copil de doar 7 luni

0
289

Robert si mama lui in camera sterila 1

Premieră pe țară! La Timișoara  a avut loc primul transplant de celule stem la un bebeluș mai mic de 7 luni. Celulele au provenit de la un donator din Germania.

Gemenii Robert și Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoși. La câteva luni, ambii băieți au început să se simtă rau. Inițial, părinții au crezut că este vorba despre o boală a copilăriei, dar, pentru că starea lor nu se îmbunătățea s-au dus cu ei la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Aici medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amândoi sufereau de cea mai severă forma de imunodeficiență congenitală. „Dacă nu li se face transplant de celule stem în următoarele 2-3 luni, copiii nu au șanse de supraviețuire!”, a fost verdictul medicilor. În mod normal pentru a se face transplantul este nevoie de forma fizică foarte bună, dar, din nefericire, situația celor doi bebeluși era departe de a fi așa: micuții aveau plămânii foarte afectați și abia mai respirau. „Medicii mi-au spus de la început că sansele de supraviețuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgență pentru Copii, acolo unde mă internasem cu cei mici. Existau camere sterile, așa că riscul de infecții era redus. Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de 6 ani, nu era compatibil”, povestește mama copiilor.

Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după transplant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic la mai bine de cinci luni de la transplant, împreună cu părinții și fratele mai mare. Spre deosebire de ceilalți copii de vârsta lui, momentan, Robert nu poate ieși la joacă în parc și nu îi sunt permise vizitele persoanelor din afară. Cu toate acestea este un copil foarte activ și vesel.

Robert este doar unul dintre copiii care beneficiază de camerele de transplant construite de membrii fondatori ai Asociatiei „Dăruiește Viață” la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu”. Aici sunt tratați copiii din toată țara care se confruntă cu boli foarte grave și la care riscul de infecții este foarte mare. Proiectul va fi continuat cu o investiție de peste 250.000 de euro pe care organizația o va face în acest an alături de Profi România.

Puteți sprijini Asociația „Dăruiește Viață” în realizarea unor asemenea proiecte prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Formularul se poate descărcă aici: http://bursadefericire.ro/#redir_2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.