Sportul ingerilor, asa cum mai este denumita gimnastica ritmica, este o ramura a gimnasticii. Gimnastica ritmica este un amestec unic de dans, arta si sport, acesta combinand elemente de balet, acrobatica si dans cu manuirea unor obiecte specifice. O disciplina exclusiv feminina in care dansul si coreografia au un loc aparte. Sunt folosite: coarda – care dezvolta anduranta, cercul – care creste capacitatea de coordonare, mingea – care intareste vigilenta, maciucile – care ajuta la sincronizarea miscarilor corporale, si panglica – care aduce un aport de eleganta si feminitate.
„Este cel mai frumos sport pentru fetite. Combinatie delicata si eleganta intre sport, coregrafie, muzica. Recomand parintilor sa isi aduca fetitele la gimnastica ritmica” – Monica Wurtz – profesoara.
Sub organizarea CSS 1 Timisoara si cu implicarea Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Timis si a Consiliului Judetean Timis, sala de sport a Liceului CFR a fost gazda primitoare a traditionalei competitii Cupa Timisoara la gimnastica ritmica. Peste 50 de sportive de la CSS 1 si CSS Resita, doua cluburi intre care exista un parteneriat total, bazat pe respect, colaborare si reciprocitate, s-au intrecut cu ardoare pe acordurile muzicii pentru toaate gusturile pe madaliile puse in joc.
„Acest concurs inseamna pentru cei prezenti o verificare pentru nationalele cluburilor scolare care vor avea loc saptamana viitoare la Tg. Mures. Competitia a avut un nivel bun, suntem multumite de ce am vazut si speram la cateva medalii”, ne-a spus Monica Wurtz, care alaturi de Alexandrina Bartan, Roxana Toma (Timisoara), Luminita Latcu si Daniela Tarba (Resita) – toate profesoare si antrenoare, au fost sufletul competitiei.
Cupa Timisoara a insemnat o verificare pentru toate toate categoriile de sportive, de la Micuta Gimnasta pana la Senioare. Gratia, amplitudinea, dificultatea exercitilor, combinata cu coregrafia si muzica bine aleasa au fost pe placul spectatorilor prezenti – majoritatea parinti si prieteni, care au gustat din plin spectacolul creat.
Sport scump, conditii sub orice inchipuire
Beneficiile practicarii gimnasticii ritmice sunt infinite. Progresele vizeaza domenii cheie de dezvoltare: flexibilitate, gratie, echilibru, forta, agilitate si coordonare. Din punct de vedere somatic, practicantele gimnasticii ritmice se remarca printr-o conformatie longilina, caracterizata printr-o talie relativ inalta comparativ cu cea intalnita in gimnastica artistica, segmente (maini, picioare) lungi, cu o musculatura longilina si tonica, bazin ingust si un strat redus de tesut adipos, expresie faciala placuta, atitudine eleganta si gratioasa in miscari.
In Romania, NU ESTE DELOC USOR sa practici acest frumos sport. Un echipament de concurs poate ajunge si la 1000 de euro, dar pentru cele mai mici sportive se pot gasi si la 2-300 de euro. Nu aceasta este marea problema, si LIPSA cu DESAVARSIRE a unei SALI SPECIFICE de gimnastica ritmica. NU doar in Timisoara, ci chiar in toata tara! Daca in Bulgaria exista 200 de sali doar pentru aceasta disciplina, in Romania nici lotul national nu are o sala proprie.
„Nu ne plangem de conditii. Ne pare insa rau ca nu avem o sala a noastra. Ne ajuta Consiliul Judetean, Directia de Sport, dar totusi nu avem o sala a noastra. Este insa o problema la nivel national, nici lotul national nu are. Si totusi, lumea continua sa vina la acest sport. In ultimul timp inregistram o crestere a fetitelor care vin la gimnastica ritmica. Ne ajuta si TVR 2 singurul post care transmite competitii de gen. Este prea putin insa, dar cat timp copiii vin la sala este bine”, ne-a mai spus Monica Wurtz.
Primele regulamente de concurs, categorii si programe de concurs pentru gimnastica ritmica au fost intocmite in Uniunea Sovietica. In Romania, primul concurs de gimnastica ritmica s-a desfasurat in anul 1956.
A devenit proba olimpica in 1984. In Romania este reprezentata in acelasi an, in Los Angeles, de gimnasta Doina Staiculescu, care obtine medalia de argint. Palmaresul international este intregit de gimnasta Irina Deleanu, prin obtinerea medaliilor de bronz, la Campionatele Europene si Mondiale. Federatia Romana de Gimnastica Ritmica (FRGR) organizeaza in tara turnee internationale de gimnastica ritmica prin Concursul „Irina Deleanu Cup”.
– Daca doriti sa vedeti LIVE cum se desfasoara un antrenament, sau daca doriti sa va aduceti fetitele la acest sport, sunteti invitati zilnic intre orele 14 si 20 la Liceul CFR – strada Dunarea.