Timişoara va avea în curând o bancă de celule umane. Aceasta va deveni funcţională anul viitor și va fi realizată de Ministerul Sănătăţii. În prezent, o astfel de bancă există doar la Spitalul Clinic Colentina din București. Proiectul de construire a patru bănci de multiţesut şi celule, la Timişoara, Bucureşti, Târgu-Mureş şi Iaşi este finanţat integral de Ministrul Sănătăţii.
Potrivit coordonatorului Centrului Regional de Transplant Timișoara, Dan Ilincariu, studiul de fezabilitate a fost realizat şi urmează ca proiectul să fie scos la licitaţie. Banca de multiţesut şi celule umane urmează să fie construită între Clinica de Ortopedie de la Spitalul Județean Timișoara și zona ANL.
Deocamdată, autorităţile nu ştiu cât vor costa şi dura lucrările, dar toate spaţiile vor fi la standarde europene. Clădirea va avea două nivele și o suprafață de 200 mp. După ce proiectul va fi scos la licitație, urmează construirea băncii, care va fi finalizată în 2016. Conform Proiectului de hotărâre, suprafaţa de teren se acordă gratuit pe durata păstrării destinaţiei construcţiei; cheltuielile cadastrale pentru eventuala dezmembrare a parcelei de teren se vor efectua direct şi pe cheltuiala Ministerului Sănătăţii.
Principalii beneficiari ai clinicii vor fi persoanele din vestul ţării care au suferit arsuri grave sau au fost diagnosticaţi cu cancer osos. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Dan Ilincariu, explică importanţa construirii unei bănci de multiţesut şi celule la Timişoara: „Este important ca atunci când este nevoie de ţesuturi – piele, oase, tendoane, cornee, valve cardiace, acestea să fie cât mai aproape de centrele unde se poate efectua transplantul. (…) În momentul în care se recoltează aceste ţesuturi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală este mult mai uşor să le stochezi în bănci mai aproape de locul recoltării, decât să fie transportate de fiecare dată până la singura bancă ce funcţionează în acest moment, în Bucureşti”, afirmă Dan Ilincariu.
În prezent, la Timişoara se fac doar transplanturi osoase şi tendinoase, la Spitalul Militar. La Spitalul Judeţean se efectuează doar prelevări de organe.
(Sursa foto: www.dcnews.ro)