FOTO: Banatul, reprezentat direct la nivelul UE

0
198
bruxelle

bruxelle

Eurodeputații PSD Victor Negrescu și Emilian Pavel au lansat la Bruxelles Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului – proiect care a asigurat reprezentare directă la nivelul Uniunii Europene a zonei de vest a României. Delegația a promovat valorile culturale și oportunitățile economice prin evenimente periodice, după modelul folosit de landurile din Germania.

bruxelle2

Lansarea a avut loc săptămâna trecută în cadrul festivalului organizat de comunitatea românească din Belgia, aflat la a 10-a ediție, intitulat „Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles” și având tematica „Din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș în inima Europei”. La festival vor lua parte artiști, artizani, jurnaliști, oficialități din toată zona și oameni de cultura.

Judetul Timis a fost reprezentat printr-o delegatie formata din consilierii judeteni, Mihai Ritivoiu, Marina Rodica Radu, Davitoiu Ion, maestrul caricaturist Ștefan Popa Popa’s si mesterul olar Barbos Marin. CJ Timis a organizat un stand de prezentare a pesterii Romanesti si a concertului Filarmonicii Banatul.  De la acest eveniment nu a lipsit nici Crama Petrovaselo, care a pus la dispoziția participanților vin de cea mai bună calitate.


bruxelle1

Pe langa delegatia de oficialitati a CJ Timis, la lansarea Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului au fost prezenti și deputatul de Timis Catalin Tiuch si Presedintele PES activists Timis, Alexandru Iovescu.

Zona de Vest a României are un potențial cultural, turistic și economic care trebuie fructificat. O reprezentare directă pe lângă Uniunea Europeană va permite acestor regiuni să fie mai bine cunoscute de către instituțiile europene și va crea premi-sele pentru o mai bună promovare, dar și fructificare a oportunităților oferite de apartenența la Uniunea Europeană. Un exemplu de astfel de oportunități sunt fondurile europene, o parte dintre acestea fiind accesibile direct de la Bruxelles. De altfel, în acest sens am lansat deja portalul GranturiEuropene.ro, care îi ghidează pe cei interesați către obținerea acestor finanțări.
Alături de colegul Emilian Pavel am inițiat acest proiect, însă nu suntem singurii susținători din partea României. Ne dorim o largă susținere și îi invităm pe toți cei preocupați de interesele zonei să se alăture proiectului”, a subliniat europarlamentarul Victor Negrescu.

bruxelle3

Cei doi inițiatori susțin că, după modelul regiunilor din Spania, al provinciilor din Polonia sau al landurilor din Germania care au o reprezentare directă la nivelul instituțiilor europene, la fel și nou înființata Delegație își propune să promoveze oportunitățile oferite de zona Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului.
Delegația va organiza periodic la Bruxelles, considerată adesea „capitala Euro-pei”, evenimente și conferințe în cadrul instituțiilor europene, va promova brand-uri locale și va susține inițiative locale în domeniul cultural, turistic sau economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.