Patruzeci și șase de percheziții în Timiș la falsificatorii de valută

0
240

bani falsi

Percheziții în Timiș la falsificatorii de valută! Poliţiştii de combaterea criminalităţii organizate din Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat un grup infracţional organizat specializat  în comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate, cu conexiuni în Italia. 60 de persoane vor fi conduse la audieri.

În această dimineață poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 46 de percheziţii domiciliare,  pe raza judeţului Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat  în comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate.

Conform anchetatorilor, bancnotele contrafăcute au fost aduse de la Oradea, unde a fost descoperită recent o fabrică de bani falşi. Suspecţii au cumpărat, cu bani falşi, telefoane mobile, maşini sau au încercat să schimbe banii la case de schimb valutar. Din cercetări a reieşit că, din luna noiembrie 2014,  pe raza judeţului Timiş, ar fi acţionat un grup infracţional organizat constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 de euro.

Bancnotele falsificate ar fi fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia. Potrivit anchetatorilor, membri grupării ar fi furnizat sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de încredere care ar fi aderat la grupul infracţional organizat  şi care, la rândul lor, le-ar fi pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul altor persoane.

Modul de operare a constat în iniţierea unor relaţii comerciale de mică amploare, care le-ar fi permis plata în numerar, cu bancnotele falsificate, în diferite modalităţi: prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care au postat anunţuri pe site-uri de profil, în special telefoane mobile şi autoturisme; prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde membrii grupării au invocat  faptul că au asupra lor numai bancnote  euro apelând la comercianţi pentru a le accepta plata în valută; prin schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus; prin plăţi către taximetrişti pentru cursele efectuate.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara vor fi conduse, în vederea audierii, 60 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş şi al jandarmilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.