Eveniment unic în Timiș organizat la Giroc

0
261

Mitropolitul Batatul vizita Giroc (81)

Festivalul ”În glas de toacă” a avut loc săptămâna aceasta la Giroc. La această sărbătoare, devenită deja una de tradiție a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului.

Înalta față bisericească a fost impresionată de festivalul inedit din vestul țării organizat la Giroc

„Deși suntem la periferia, la marginea unei mari cetăți a Timișoarei, iată că aici se păstrează încă bătaia de toacă, ce este o tradiție foarte veche în Biserica noastră, pentru că înainte de clopot a fost toaca. Ea a fost la îndemâna pustnicilor, a călugărilor care băteau în toacă și se adunau toți călugării care erau în peșteri sau în deșert. Era un semn să se apropie de biserică, pentru că încep slujbele. Această trad se păstrează mai mult la mănăstiri, dar sunt și multe biserici la care duminica, înainte de slujbă, se aud întâi toacele. Mă bucur că primăria Giroc se implică în organizarea acestui festival care iată, are loc an de an, în Săptămâna Mare”, a declarat ÎPS Ioan Selejan.

Primarul localității Giroc, Ionel Toma a declarat că vrea să păstreze vie amintirea mântuitorui în una dintre cele mai de faimă comune din Banat.

„Evenimentul a ajuns la cea de-a opta ediție, iar prin acest Festival al Toacelor, vrem să păstrăm vie amintirea că Mântuitorul nostru a fost o ființă fără de păcat. Cele 33 de toace care se bat în cadrul acestui Festival reprezintă cei 33 de ani petrecuți de Isus Hrisos, pe pământ”,  a declarat Ionel Toma.

foto: sursadevest.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.