UVT luptă pentru un sistem competițional transparent, bazat pe reguli clare

0
196

uvt

Universitatea de Vest din Timișoara și-a manifestat în mod accentuat în ultimii ani poziția pentru un învățământ superior care să fie finanțat pe criterii ce țin de calitatea actului educațional, de rezultatele obținute în cercetare, de rolul social și economic pe care instituțiile de învățământ superior îl dezvoltă la nivel local, regional și național. Astfel, UVT își dorește un sistem competițional transparent, bazat pe reguli clare și din care să dispară un anumit mod de asistență socială aplicat unora din universitățile românești menținute doar din rațiuni subiective, adesea politice.

Instituția a oferit în mod constant dovada calității activităților sale prin prezența pe locuri de top în nenumărate clasificări internaționale. Putem menționa aici câteva din rezultatele aferente anului 2014: QS World University Ranking 2014 (Top 700+ alături de UAIC și UBB; domeniul „Limbi moderne” se regăsește în top 200), URAP 2014 (poziția 1056 din 2000, categoria B+; la nivel național UVT – poziția a 5-a din 18, domeniul Fizică – locul 2, domeniul Matematică – locul 5), ScimagoIR (poziția 1202 din 5100 instituții, la indicatorului Excellence UVT este pe prima poziție în clasificarea la nivel național), U-Multirank (domeniul Fizică din UVT pe prima poziție în ceea ce privește rata de citări, volum de publicații cu număr mare de citări, precum și în ceea ce privește volumul de publicații în colaborare cu parteneri industriali).

UVT se declară a fi o instituție care susține acordarea de către Minister a unei finanțări suplimentare care să se bazeze pe criterii clare de excelență în activitățile didactice și de cercetare. În acest context, UVT salută decizia Ministerului, a ministrului Sorin Cîmpeanu în particular, de a prevedea ca 26.5% din fondurile aferente învățământului superior să fie alocate ca și finanțare suplimentară. “Considerăm că atâta vreme cât documentele și informațiile necesare raportărilor au fost transmise relativ târziu de către Minister, în situația în care perioada de consultare a principalilor actori din sistemul de învățământ superior – Consiliul Național al Rectorilor, universitățile, dar și alte organisme instituționale naționale a fost una foarte scurtă, se impune ca în anul 2015 acest exercițiu să fie unul pilot urmând ca experiența acumulată să fie folosită pentru anii ce vin”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Mai mult, pentru acest an au fost deja semnate contractele instituționale de finanțare, universitățile cunoscând sumele ce le-au fost repartizate, iar eventualele diferențe negative dintre sumele rezultate în urma aplicării prezentei metodologii și cele prevăzute în contractele instituționale ar duce la nemulțumiri în cazul universităților afectate.

Propunerea UVT, pe lângă aspectul realist și pragmatic, este susținută și de faptul că oricum în acest an marja de diferențiere a finanțării suplimentare este una foarte redusă (în limita a 10% din finanțarea suplimentară, adică +/- 10%, așa cum este prevăzut în formulele de calcul publicate în OM nr. 3185 / 09.02.2015).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.