Eveniment important marți seară la Galeria Calpe din Timișoara. Cel de-al doilea vernisaj al expoziției caritabile a fotografului Marius T. Morariu a strâns oameni de cultură.
Acțiunea face parte din campania Asociaţiei PRO PHILHARMONIA, alături de Agenţia OFENSIV Promo şi Galeria CALPE, de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii NERA, primul sanatoriu de recuperare oncologică din România. Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 martie, între orele 16.00 și 20.00.
„Foto-reportajul între cronică şi… tandreţe”, aduce în prim-plan zeci de imagini surprinse în timpul concertelor Filarmonicii Banatul. Expoziţia a fost vernisată de prof. univ. dr. Suzana Fântânariu-Baia, profesor la Facultatea de Artă şi Design a UVT, plastician şi Robert Şerban, comentator de artă și scriitor. Cei prezenți au savurat un eveniment cultural-artistic complex. Astfel, în susţinerea cauzei filantropic-umanitare ce justifică expoziţia, au concertat Sorin Petrescu (pian) și Lucian Petrila (vioară).
Expoziția „Foto-reportajul între cronică şi… tandreţe” se va muta din din 31 martie până pe 10 aprilie și la mall, etajul 1, în zona Intersport.
Potrivit profesorului univ. dr. Pavel Chirilă, România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre ţările europene, respectiv are cea mai mare mortalitate pe cancer, cel mai mic procent pe depistarea precoce a cancerului. “Am ales să fac acest centru de îngrijiri paleative, în primul rând, pentru că România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre ţările europene – respectiv are cea mai mare mortalitate pe cancer, cel mai mic procent pe depistarea precoce a cancerului, cea mai mare incidenţă a cancerului la copii, fiind în coada Europei la trei localizări ale cancerului. În Italia, spre exemplu, sunt 120 de clinici de recuperare oncologică. Această specialitate terapeutică aplicată în prima fază îi dă bolnavului de cancer şanse maxime atât de ameliorare a calităţii vieţii, cât şi a duratei de supravieţuire. Am ales Valea Nerei nu doar pentru că sunt originar de acolo. În vecinătatea Clinicii este o mănăstire cu 85 de maici, dintre care 70 au studii superioare – licenţiate inclusiv în medicină şi în psihologie – , iar 14 sunt asistente medicale. Ele s-au oferit să lucreze în Clinică. Fundaţia Sfânta Irina, pe care o conduc, este un ONG de utilitate publică, care, conform legilor româneşti, ar fi putut beneficia de finanţare din partea Guvernului sau din partea administraţiei judeţene… Deşi am bătut la sute de uşi, nu am obţinut nimic de la ei… Atunci m-am convins că Dumnezeu îşi alege binefăcătorii. El nu vrea ca bolnavii de cancer să primească bani de oriunde”, spune prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei “Sfânta Irina”.
Potrivit directorului Fundaţiei “Sfânta Irina”, în luna august va fi inaugurat Departamentul de Cercetare al Clinicii, care cuprinde patru pavilioane. În prezent, ele sunt finalizate la roşu. “Am început finisările. 90% din aparatura este deja achiziţionată, iar pentru a finaliza Departamentul de Cercetare mai avem de colectat circa 300.000 de euro. Avem toate promisiunile că vom fi punctuali la inugurare”, completează prof. univ. dr. Pavel Chirilă.
Clinica NERA este primul sanatoriu de recuperare oncologică din România care va încorpora şi un Centru de Cercetări. Clinica se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii, depistarea precoce.
Centrul va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie, într-un salon cu un singur pat, şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile. Clinica NERA este un proiect al Fundaţiei “Sfânta Irina”, care are, ca principal obiectiv, construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Proiectul a obţinut finanţare de la UE, în valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu condiţia ca restul de 30% să fie acoperit de Fundaţia “Sfânta Irina”.